RVS bedieningskast: de beste bescherming voor uw machinebediening

RVS bedienkasten - RVS bedieningskasten

Een RVS bedieningskast, ook wel bekend als RVS bedienkast, is een industriële behuizing met daarin componenten om een machine te bedienen. De bedieningskast bevat veelal drukknoppen en een HMI-bedieningspaneel of een industriële PC. Je kunt het zien als een afstandstansbediening voor uw machine. Het is van groot belang dat de machinebediening goed wordt beschermd. De RVS bedieningskasten van ILINOX bieden hierbij een gepaste oplossing. Afhankelijk van de omgeving is er altijd een geschikte bedieningskast. In dit artikel lees je alles over deze RVS bedieningskasten.

Welke RVS bedienkast is geschikt voor jouw toepassing?

Bedieningskasten worden toegepast in een ruim aantal verschillende omgevingen. Afhankelijk van de toepassing kan gekozen worden voor een kunststof, plaatstaal, aluminium of RVS behuizing. Soms hoeven de bedienkasten niet te voldoen aan specifieke hygiënische eisen denk bijvoorbeeld aan scheepvaart of offshore waar een robuuste en duurzame bedieningskast nodig is. In dat geval volstaan de standaard RVS BK bedienkasten. In de voedings- en farmaceutische industrie is het van belang dat de bedienkasten aan speciale eisen voldoen. Denk hier aan hygiënische design eisen conform de EHEDG norm. Hier heeft ILINOX een speciale lijn voor uitgebracht.

RVS bedieningskast met Hygiënisch Design

Bij het bepalen welke bedieningskast het meest geschikt is voor jouw specifieke toepassing speelt de omgeving een grote rol. Gaat het om een toepassing in de voedingsindustrie? Dan adviseren wij de BKH bedienkasten. Deze hebben een IP69K afdichting en zijn voorzien van blauwe siliconen afdichtingen conform EHEDG. De bedieningskasten kunnen door de IP66/IP69K certificering en speciale siliconen afdichting ook gereinigd worden met vele schoonmaakmiddelen en met een hogedrukspuit afgespoten worden. De blauwe siliconen afdichting kan eenvoudig van de kast afgenomen worden om te worden gedesinfecteerd. De BKH kasten worden gekenmerkt door hun unieke ontwerp, ook wel bekend als Hygiënisch Design. Dit zorgt ervoor dat ongewenste vuilophoping niet mogelijk is.

Het unieke ontwerp van de BKH bedienkasten

De BKH kasten hebben standaard een schuin aflopende bovenkant van 10° zodat vuil en water goed weg kan lopen. Dit unieke Hygiënische Design zorgt ervoor dat de kasten zelfs direct boven het voedsel geplaatst kunnen worden. De deur is voorzien van twee hygiënische en ergonomische handgrepen om zo de kast te draaien of te kantelen. De behuizing is standaard gemaakt van AISI304 roestvrijstaal. Op aanvraag kunnen de RVS bedieningskasten ook in AISI316 gemaakt worden.

De bedienkasten zijn verder uitgerust met speciale RVS gegoten scharnieren die ervoor zorgen dat de deur 100° geopend kunnen worden volgens de eisen van EN 60204-1. De speciale HD sloten zijn gemaakt van AISI316 en hebben een blauwe siliconen afdichtingsring. Door het HD design van het slot is er geen ongewenste vuilophoping mogelijk conform de sanitaire eisen van DIN EN 1672-2 en DIN EN14159. Daarnaast is zelfs over de plaatsing van het slot nagedacht.

De tactische plaatsing van het slot

Het slot van de BKH bedieningskast zit aan de zijkant van de behuizing. Het voordeel hiervan is dat het te gebruiken oppervlak van de deur voor uitsparingen, voor bijvoorbeeld een groot HMI bedieningspaneel, maximaal is. Een slot in de deur zelf neemt immers veel ruimte in beslag. De BKH bedienkasten zijn voorzien van de benodigde aardingspunten en montagepunten welke ook gebruikt kunnen worden voor het plaatsen van een DIN rail. Optioneel zijn er montageplaten beschikbaar welke op aanvraag besteld kunnen worden.

De verschillende maatvoeringen van de BKH bedienkast

Bij het selecteren van de juiste bedieningskast is de afmeting belangrijk om rekening mee te houden. De grootte van de componenten zoals een HMI of industriële PC bepalen welke kast geselecteerd kan worden.

De BKH is verkrijgbaar in vier standaard maatvoeringen:

Bedieningskasten zonder specifieke hygiëne eisen

Een RVS bedieningskast hoeft niet altijd te voldoen aan specifieke eisen. Is de omgeving non-food en zijn er geen specifieke hygiënische eisen van toepassing? Dan zijn de standaard RVS BK kasten geschikt. De standaard BK kasten hebben een polyurethaan afdichting en zijn IP66. De standaard BK kasten zijn verkrijgbaar in 7 maatvoeringen, met en zonder bedienhandels.

De ideale bedienkast gevonden? Denk ook aan de montage

De bedieningskast kan gemonteerd worden aan de wand of aan een modulair ophangsysteem, recht of gebogen, met koppelingen. De koppeling van de montagearm kan boven- of onderaan de bedienkast aangesloten worden. Men kiest veelal voor een ophangsysteem om zo de bedienkast op een ergonomische plek te plaatsen. Daarnaast biedt een ophangsysteem bij het gebruik flexibiliteit voor de operator om op iedere gewenste plek de machine te bedienen of uit te lezen.

De verschillende ophangsystemen

Om een bedieningskast op een ergonomische plaats te bevestigen zijn er ophangarmen verkrijgbaar met diverse koppelingen. De ophangarmen hebben een diameter van 60,3mm en zijn in 4 verschillende uitvoeringen leverbaar:

  • TS arm gebogen in S, deze uitvoering is geschikt voor een staande toepassing waarbij de arm aangesloten wordt aan de onderzijde van de bedieningskast.
  • TI arm recht, een rechte arm voor een hangende of staande toepassing.
  • TJ arm gebogen in J, dit is de meest gebruikte uitvoering voor een hangende toepassing. Door de J vorm zijn er veel bewegingsmogelijkheden. Zowel de arm als de kast kan namelijk draaien.
  • TL arm gebogen in L, deze uitvoering wordt gekozen als de arm direct aan een muur of machine wordt bevestigd. Alleen de kast kan draaien de arm zit vast aan de muur.

Koppelingen en beugels

Om de arm en de bedieningskast aan elkaar te koppelen zijn er verschillende koppelingen leverbaar. Het type koppeling bepaalt of de kast ten opzichte van de arm gedraaid of gekanteld kan worden. Zo kan er in de koppeling de maximale draaiuitslag ingesteld worden met behulp van interne stelbouten. Om het ophangsysteem aan de machine of muur te monteren zijn er ook haakse wandbevestigingsbeugels verkrijgbaar.

Onderstaand een overzicht van de koppelingen voor de BKH bedieningskasten:

  • GM60S wandbevestigingsbeugel diameter 140mm.
  • GKSH draaibare koppeling tot 355°, Hygiënisch Design en blauwe afdichting, deze past op de aanwezige uitsparing van de BKH en kasten en wordt van binnenuit vastgemaakt.
  • GRH draaibare koppeling tot 355°, Hygiënisch Design en blauwe afdichting, deze past op de lange staander van de TJ arm en op de GM60-140 haakse beugel, diameter 140mm.
  • AGKH blauwe adapter om de bedieningskast met 10° te kantelen.

Meer informatie over de RVS bedienkasten

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over onze RVS bedienkasten, of wens je persoonlijk advies? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Deel:

Scroll to top