Nieuws

Bernstein SCR-P Safety Controller met DCD-diagnose

De nieuwe Bernstein SCR-P Safety Controller met DCD-diagnose

De Bernstein Safety Controller van de SCR P-serie is een programmeerbaar veiligheidsrelais die met name geschikt is voor grotere machines met meerdere veiligheidscomponenten of SRF-veiligheidssensoren. Met deze programmeerbare veiligheidscontroller kun je meerdere signalen vanuit de veiligheidssensoren of componenten naar binnen halen. Die signalen kunnen snel geconfigureerd en geprogrammeerd worden via drag & drop met de Bernstein SCR-P software. Alle informatie en diagnostische gegevens van de Daisy Chain Diagnose (DCD) zijn beschikbaar waar en hoe je ze ook nodig hebt. Kortom, een slimme oplossing met uitgebreide diagnosegegevens voor jouw veiligheidstoepassing.

Hieronder lees je waarom de Safety Controller uniek is binnen het Safety System van Bernstein, wat de grootste voordelen zijn en het belang van een DCD-diagnose voor jouw machines.

Flexibiliteit in het veiligheidscircuit

Bij een standaard veiligheidsrelais wordt bijvoorbeeld de hele machine uitgeschakeld wanneer er op een noodstop gedrukt wordt. Wat de Safety Controller uniek maakt, zijn de verschillende zones die je apart van elkaar kunt uitschakelen. Hierdoor wordt flexibiliteit gecreëerd bij het opstellen van het veiligheidscircuit en de afschakeling van de machine. Daarnaast zorgt de eenvoudige manier van configureren en programmeren middels drag & drop en de mogelijkheid tot communicatie met een ander PLC-systeem voor een uniek product in ons aanbod van veiligheidsrelais. De SCR-P veiligheidscontroller heeft standaard de communicatiemogelijkheid voor SIEMENS Profinet, Ethernet/IP en Modbus.

Schema SCR-P Safety Controller

Wat zijn de grootste voordelen?

De Bernstein SCR-P Safety Controller is de nieuwste aanwinst binnen het Smart Safety System van Bernstein en een slim alternatief voor de standaard SCR-veiligheidsrelais. Lees hieronder alles over de voordelen van deze controller.

Tweedraadssysteem

De Safety Controller werkt volgens een tweedraadssysteem. Hierbij zijn er twee aders die met een kabel langs de componenten van de afschakeling gaan en tegelijkertijd een stukje diagnose over diezelfde datakabel doorgeven. In die diagnose kun je zien of er bijvoorbeeld een deur open is gegaan of een hectometer niet goed staat uitgelijnd. Dit tweedraadssysteem loopt over de bestaande OSSD-signalen van het veiligheidscircuit.

Eenvoudige bedrading

Normaal gesproken worden alle schakelaars individueel naar een schakelkast bekabeld. Met de Safety Controller kunnen alle kabels doorgelust worden en heb je een enorm bekabelingsvoordeel. Doordat er weinig bekabeling nodig is, worden de kosten en montagetijd verminderd. Daarnaast zijn meer kabels foutgevoeliger, dus dat risico wordt ook verminderd. Het doorlussen van de OSSD-veiligheidssignalen is op zich niets nieuws, maar het unieke aan dit systeem is dat ook alle statusmeldingen over dezelfde draden lopen. Het is dus eenvoudig om te zien welke veiligheidsschakelaar onderbroken is van de in serie aangesloten sensoren.

 Flexibiliteit bij uitbreiding machine

Wanneer er iets wordt bijgebouwd in een machine dient de veiligheidsketen uitgebreid te worden met extra veiligheidssensoren. Met de Safety Controller is het niet nodig om hiervoor een nieuw veiligheidsrelais aan te schaffen. Je hoeft deze uitbreiding alleen te configureren in de software, zonder dat er een aanpassing gedaan hoeft te worden in de schakelkast.

Het belang van een DCD-diagnose voor jouw machines

Naast bovenstaande voordelen, biedt de veiligheidsketen ook de mogelijkheid om toestanden van de afzonderlijke SRF-sensoren in te lezen. De sensor die het verst verwijderd is van het besturingssysteem (maximaal 100 meter afstand), genereert en moduleert een ​​datapakket met zijn statusinformatie op de veiligheidssignalen. De sensor daarna leest het datapakket in, vult het aan met zijn eigen statusinformatie en geeft het pakket door aan de volgende sensor. Aan het besturingseinde van de veiligheidsketen bevindt zich een extra diagnosemodule die de diagnostische informatie van het veiligheidssignaal scheidt en voorbereidt voor de communicatie naar bijvoorbeeld een hoger systeem, zoals een PLC-systeem. Doordat niet gezocht hoeft te worden naar de oorzaak van de uitschakeling van een machine, maar deze direct zichtbaar is, wordt o.a. de stilstand tijd van een machine verkort.

Vaste koppeling met PLC-systeem

De Safety Controller heeft een vaste koppeling met PLC-systemen via Profinet, Ethernet/IP of Modbus. Er zijn 4 stappen om de PLC-koppeling te voltooien.

 1. Zorg voor een veilige configuratie.
 2. Voer een automatische interface configuratie uit.
 3. Integreer de SCR-P Safety Controller in de hardware configuratie van de PLC met behulp van de gebruiksaanwijzing.
 4. Alle informatie en diagnostische gegevens zijn nu beschikbaar in het PLC-systeem.

Meer informatie over de Bernstein SCR-P Safety Controller?

De SCR-P Safety Controller van Bernstein is verkrijgbaar en op voorraad bij CC Nederland. Wil je meer informatie over de Safety Controller? Bekijk onze brochure of het handboek. Of heb je maatwerkadvies nodig van één van onze experts?  Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

ILINOX-klemmenkasten en -drukknopkasten met hygiënisch design (HD)

Klemmenkasten worden gebruikt om kabels te verbinden en te vertakken. In een klemmenkast zitten veelal klemmenstroken of kleine decentrale elektrische componenten.

Drukknopkasten geven je de mogelijkheid om machines decentraal te bedienen. In de drukknopkasten worden de drukknoppen of piëzoschakelaars gemonteerd en beschermd tegen vocht en vuil. Voor hygiënische ruimtes, zoals in de levensmiddelenindustrie, is correcte montage van de bekabeling en bedieningspunten extra belangrijk. CC Nederland biedt een ruim assortiment drukknop- en klemmenkasten van het merk ILINOX met hygiënisch design. Hieronder lees je het belang van een hygiënische afdichting en hoe de kasten van ILINOX hieraan voldoen.

Het belang van hygiënische afdichting voor klemmen- en drukknopkasten

In ruimtes waar hygiëne extra belangrijk is, bestaan een aantal aandachtspunten voor drukknop- en klemmenkasten. Hygiënisch design is bovendien verplicht als de kast zich direct boven levensmiddelen bevindt. Selecteer je een klemmen- of drukknopkast voor een soortgelijke toepassing? Houd dan rekening met de volgende eigenschappen:

 • Eenvoudige reiniging;
 • Water- en vuildichtheid;
 • Bestendigheid tegen hogedrukreinigers;
 • Weerbaarheid tegen schoonmaakmiddelen;
 • Corrosiebestendigheid;
 • Onderdelen met blauwe signaalkleur.

Hygiënische drukknop- en klemmenkasten van ILINOX

Om aan bovenstaande criteria te voldoen, heeft ILINOX een speciale lijn ontwikkeld met een hygiënisch design. Lees hieronder alles over de voordelen van deze drukknop- en klemmenkasten.

Siliconen afdichting in blauwe signaalkleur conform EHEDG

Een siliconen afdichting voorkomt dat vuil en vocht binnen de behuizing komt en de elektriciteit aantast. De ILINOX-kasten voldoen aan de EHEDG-norm. EHEDG staat voor European Hygienic Engineering Design Group en geeft normen voor hygiënisch design. De blauwe signaalkleur is voor deze norm een belangrijk criteria, omdat blauw eenvoudiger te traceren is tussen levensmiddelen en er bestaat geen organisch product in de kleur blauw. De siliconen afdichting is bestand tegen de meest voorkomende reinigingsmiddelen in de voedingsindustrie.

Reiniging en corrosiebestendigheid

Tijdens het schoonmaken wordt - naast reinigingsmiddelen - ook water gebruikt. Het materiaal van de klemmen- en drukknopkasten is volledig van 316L-RVS om corrosie te voorkomen. In de levensmiddelensector is het daarnaast van belang dat oppervlaktes geen vuil vasthouden. Daarom is de oppervlakteruwheid van de ILINOX-kasten zo laag mogelijk gehouden; de oppervlakteruwheid is kleiner dan 0,28 micrometer. Hierdoor hecht vuil minder snel en is het oppervlakte makkelijker te reinigen.

Water- en vuildichtheid

Water, stof en vuil kunnen de behuizing aantasten en zijn onhygiënisch indien ze in naden en hoeken van behuizing blijven zitten. Om dit te voorkomen is een hoge stof- en waterdichtheid gewenst. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de behuizing bestand is tegen water en stof. De ILINOX-kasten hebben de hoge IP- waarden IP66 en IP69K, waardoor ze bestand zijn tegen besproeiing onder hoge druk van dichtbij met warm water. De opstaande rand van de ILINOX-kasten fixeren de siliconen afdichting. Hierdoor blijft de afdichting ook in positie bij hogedrukreiniging. De deksels van de kasten zijn tien graden schuin aflopend, waardoor vuil en water makkelijker wordt afgevoerd.

Schroefbouten en montage

Om het deksel vast te zetten, worden speciale schroefbouten gebruikt van AISI316L-RVS. Door de blauwe siliconen afdichtingsring en het hexagonale ontwerp van de schroefbout, is het onmogelijk dat er vuil achterblijft. De bijgeleverde afstandsbus zorgt ervoor dat het deksel altijd met de juiste kracht wordt aangedraaid.

Antirotatie en uitsparing in de drukknopkasten

Het enige verschil tussen de drukknopkasten en de klemmenkasten is de uitsparing in de deksel van de drukknopkast. De deksel is voorzien van één of meerdere ronde uitsparingen met twee nokjes waar de gestandaardiseerde drukknoppen precies in passen. Wordt in plaats van een drukknop een draaischakelaar gemonteerd? Dan zorgen de twee (antirotatie)nokjes ervoor dat alleen de schakelaar meedraait.

Meer informatie over ILINOX-drukknopkasten of -klemmenkasten?

Wil je meer informatie over ILINOX-drukknopkasten of -klemmenkasten? Of liever maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Hoe kies je het materiaal van een behuizing?

Vaak is het kiezen van de juiste behuizing een sluitpost in het ontwerpproces. De materiaalkeuze van de behuizing is afhakelijk van vele factoren. Omdat wij in de praktijk vaak met klanten deze afwegingen bespreken in relatie tot hun toepassing en specifieke eisen leek het ons een goed idee om de meest voorkomende factoren op een rij te zetten. In dit artikel noemen we de vijf belangrijkste die voorafgaan aan de materiaalkeuze.

Lees meer

Productinnovatie van ICOTEK de eerste in zijn soort: de 360° Distribution Box

ICOTEK 360° Distribution Box DB 3x2 - M50: Innovatieve kabelbeheeroplossing met ongeëvenaarde veelzijdigheid.

Met gepaste trots presenteren we weer een revolutionaire stap in kabelmanagement, de ICOTEK 360° Distribution Box - een primeur in zijn soort. Deze recente productinnovatie verlegt de norm van flexibiliteit in kabelmanagement. De 360° Distribution Box biedt ongeëvenaarde veelzijdigheid en efficiëntie in kabelmanagement. Met een 360° kabelinvoer en -uitvoer biedt deze box een grenzeloze flexibiliteit voor bekabeling. 

De DB-verdeelkast is volledig deelbaar en maakt kabelinvoer en kabelgeleiding over 360° mogelijk.Kabels met een diameter van 1 tot 15 mm met en zonder stekkers worden geleid, afgedicht en tegelijkertijd ontlast volgens DIN EN 62444. Met behulp van meervoudige of enkelvoudige tules (icotek KT-DT) kunnen maximaal 48 kabels worden geleid, waardoor een zeer hoge pakkingsdichtheid wordt bereikt. De kabels kunnen 360° vanuit het centrale punt in bijna elke gewenste richting worden verdeeld.

De verdeelkast van icotek past in standaard metrische uitsparingen en wordt vastgezet met een meegeleverde borgmoer. Dankzij het schroefbare deksel en het gebruik van kabeldoorvoeren met sleuven zijn latere montage- en onderhoudswerkzaamheden altijd probleemloos mogelijk.

De 360° kabeldoorvoer kan op vele manieren worden gecombineerd met het KT-tulesysteem en het hybride IMAS-CONNECT™-adaptersysteem van icotek. Dit resulteert in een uiterst flexibel kabelgeleiding- en kabeldoorvoersysteem dat extra snel kan worden geassembleerd. De toepassingsgebieden voor de verdeeldoos zijn zeer divers!

Certificeringen zoals ECOLAB, HL3 EN 45542-2 en RoHS zijn al toegekend. De beschermingsgraad is IP54 en het toegestane temperatuurbereik ligt tussen -40°C en +140°C. De nieuwe icotek verdeelkast is gemaakt van polyamide en is halogeen- en siliconenvrij. Stalen, certificaten en meer informatie zijn rechtstreeks bij de fabrikant verkrijgbaar.

Nieuw: ICOTEK schroefdraadverlenging TE

ICOTEK schroefdraadverlenging TE

Nieuw: eenvoudige schroefdraadverlenging van ICOTEK

Icotek, marktleider op het gebied van slimme kabelmanagement oplossingen, heeft een nieuw product om een schroefdraad eenvoudig te verlengen. De standaard icotek producten met metrische schroefdraad worden bij de montage met een contramoer geschroefd. Als de draadlengtes niet voldoende zijn, bijvoorbeeld bij montage op sandwichpanelen of dikke betonnen muren, biedt ICOTEK nu de oplossing: de ICOTEK TE schroefdraadverlengingen! De ICOTEK draadverlengingen zijn verkrijgbaar in twee maten (M32, M50) en in drie lengtes (35 mm, 60 mm, 120 mm). Deze zijn flexibel met elkaar te combineren. Door hun stabiele constructie kunnen bijna elk aantal draadverlengingen aan elkaar worden geschroefd. De lengtes kunnen ook eenvoudig worden ingekort op de daarvoor bestemde punten. Een bijzonder voordeel van deze oplossing is dat de IP-bescherming behouden blijft. De draadverlenging biedt daarmee een groot aantal toepassingsmogelijkheden voor een breed scala aan industrieën en toepassingsgebieden: onder andere de bouw, bouwtechniek, caravans, cleanrooms en nog veel meer. Door het gebruik van polyamide als materiaal en een brandklasse van UL94-V0 zijn de draadverlengingen zelfdovend en bieden ze een temperatuurbereik van -40°C tot 140°C. Bovendien is het siliconen- en halogeenvrij.

Bekijk de productvideo: https://www.youtube.com/watch?v=eW8HgYPZDrA

Samples, certificaten en verdere informatie zijn uiteraard bij CC Nederland verkrijgbaar!

Voetschakelaars voor de bediening van industriële machines

Voetschakelaars, ook wel pedaalschakelaars genoemd, worden gebruikt voor industriële machines en toepassingen, waaronder: machines voor de voedingsindustrie, metaalbewerking of voor het bedienen van medische machines en apparaten. Door het voetpedaal van de voetschakelaar blijven de handen van de operator vrij en is het besturen van machines eenvoudiger. Een voetschakelaar heeft ook ergonomische voordelen: constant bukken of buigen met het bovenlichaam is overbodig en een voetbeweging verlicht de fysieke belasting voor de operator. CC Nederland verkoopt voetschakelaars van Bernstein. Bernstein-voetschakelaars staan bekend vanwege de robuuste Duitse kwaliteit en meer dan 50 jaar ervaring in het maken van pedaal- en voetschakelaars. De schakelaars zijn bestand tegen extreme omstandigheden. Door de degelijke materialen ben je verzekerd van een lange levensduur.

Wat zijn de voordelen van voetschakelaars?

De industriële voetschakelaars van Bernstein hebben diverse voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van de Bernstein-voetschakelaar:

 • Voetbediening is een ergonomische manier van werken;
 • De handen van de operator zijn volledig vrij voor andere werkzaamheden;
 • Met de Bernstein-schakelaars ben je verzekerd van degelijke en robuuste kwaliteit;
 • Leverbaar in diverse uitvoeringen waaronder een waterdichte en stofdichte variant (IP67), DGUV-goedgekeurde variant of een ‘hold to run’ variant.
 • Maatwerkoplossingen zijn bij CC Nederland ook mogelijk.

Welke speciale voetschakelaars levert CC Nederland?

Verschillende gebruiksomstandigheden vragen om verschillende voetschakelaars. Daarom biedt CC Nederland een uitgebreid assortiment speciale voetschakelaars van Bernstein.

Waterdichte en stofdichte voetschakelaars

Voor productielocaties met veel water of stof, bieden wij een speciale waterdichte en stofdichte voetschakelaar. Deze voetschakelaar heeft de hoogst haalbare stofdichtheid van IP6X en een waterdichtheid van IPX7. Deze waterdichtheid geeft aan dat de schakelaar 30 minuten onder 1 meter water doorstaat. Dit maakt hem geschikt voor ruimtes waar veel met water of vochtige substanties wordt gewerkt.

DGUV-voetschakelaars

De DGUV-voetschakelaars voldoen aan de strenge eisen die Duitse beroepsvereniging VBG (Verwaltungs Berufsgenossenschaft) stelt. De VBG stelt onder andere eisen op het gebied van veiligheid, ergonomie en gezondheid. DGUV is uitgebreider dan de GS-keuring. Hiermee is de DGUV-voetschakelaar extra geschikt voor de Duitse markt.

Hold-To-Run voetschakelaars

De hold to run schakelaar wordt ook wel dodemansknop, driestandenschakelaar, vrijgaveschakelaar of ‘enabling switch’ genoemd. Deze schakelaar is speciaal voor operators die in een ruimte werken met een hoog risico op persoonlijk letsel, zoals: freesmachines, gevaarlijke bewerkingsmachines of in speciale voertuigen. Door de schakelaar helemaal in te drukken of juist los te laten stopt de machine automatisch, waardoor persoonlijk letsel en schade aan apparatuur vermeden wordt. De schakelaar moet tijdens een proces deels ingedrukt blijven. Deze ‘middenstand’ zorgt voor extra veiligheid. Als de operator verkrampt of onwel wordt en het pedaal loslaat, gaat de machine uit. Ook als de operator gevaar goed inschat en de schakelaar helemaal indrukt gaat de machine uit. Lees hier meer over hold to run schakelaars.

Vergrendelbare Y-voetschakelaars

De vergrendelbare Y-schakelaar zet een proces in gang zonder dat de voet op de schakelaar moet blijven; met één druk op de schakelaar blijft de machine of het apparaat aan. Deze vergrendelbare Y-voetschakelaar wordt gedeactiveerd op dezelfde manier. 

Andere speciale voetschakelaars

Ook voor andere speciale voetschakelaars ben je bij CC Nederland aan het juiste adres. CC Nederland heeft een ruim assortiment speciale Bernstein-voetschakelaars uitgerust met diverse accessoires, waaronder: beschermkappen, noodstoppen, pedaalvergrendeling, scharnierende pedaalbescherming of voetsteunen.

Maatwerk voetschakelaars

Wij ondersteunen ook met maatwerk voetschakelaars. Heb je speciale wensen? Wij kunnen de schakelaars bijvoorbeeld in speciale kleuren of met een potentiometer (ook wel potmeter genoemd) leveren. Met een potmeter regel je de weerstand. Hiermee regel je bijvoorbeeld de snelheid van een machine.

Meer informatie over de Bernstein voetschakelaars voor machines?

Wil je meer informatie over de Bernstein voetschakelaars? Of wil je maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Scroll to top