Nieuws

QTMB-doorvoertule: One size fits all!

QTMB-doorvoertule

Nieuw bij CC Nederland: de flexibele QTMB-doorvoertule van ICOTEK. Ook zijn er nieuwe maten verkrijgbaar voor de schroefloze voorgemonteerde kabeldoorvoer KEL-QUICK. De nieuwe QTMB-doorvoeringen maken de invoer van voorgeconfectioneerde kabels in het KEL-QUICK-systeem mogelijk. Een groot voordeel van de nieuwe doorvoertulen is de flexibiliteit tot 3 mm. Dat is met name interessant als je van tevoren de exacte kabeldiameter nog niet weet. De innovatieve golfsnede zorgt bovendien voor een betere afdichting. Het is nu voor het eerst mogelijk om grotere kabels, met een klembereik tot 23 mm, door te voeren.

Een klembereik van 14-23 mm met slechts vier tulen

Er zijn vier verschillende maten van de QTMB-tulen, waarmee je een klembereik hebt van 14 tot 23 mm. De nieuwe doorvoertulen zijn perfect te combineren met de nieuwe maten van het KEL-QUICK-systeem. De frames deze systemen kunnen worden vergrendeld en dus zonder schroeven worden gemonteerd. Er zijn vijf nieuwe versies van de KEL-QUICK-frames.

Zowel de QTMB-doorvoertulen als de KEL-QUICK-frames hebben een beschermingsgraad van IP54.  Een verhoogde trekontlasting kan worden bereikt door ze te bundelen met een kabelbinder.

Vraag een gratis ICOTEK sample kit aan

Producten van ICOTEK uitproberen? Dat kan! Bij CC Nederland kan je een gratis sample kit aanvragen via dit formulier.

De beste kabeldoorvoer voor machines: een overzicht

Kabeldoorvoer kabelmanagement

Kabelmanagement is essentieel bij de productie en implementatie van machines, in de breedste zin van het woord. Daarom heeft CC Nederland de kabeldoorvoerproducten van ICOTEK in haar assortiment. De kabelafscherming van ICOTEK is efficiënt, betrouwbaar en bijzonder eenvoudig in de montage. Voor elke toepassing is er een geschikt kabeldoorvoersysteem beschikbaar. In dit artikel lichten we drie belangrijke productgroepen uit omtrent kabelmanagement: frames, wartels en platen. Maar we beginnen met de basis: wat verstaan we onder kabelmanagement?

Wat is kabelmanagement?

Kabelmanagement is het efficiënt en veilig verwerken van kabels rondom of binnen technische apparatuur. Door de kabeldoorvoer goed te organiseren behoud je overzicht over je kabelnetwerk. Bovendien zorg je voor het behoud van de kabel en een optimale en veilige werking van de machines waarop de kabels zijn aangesloten.

Kabeldoorvoer van ICOTEK: snelle en eenvoudige montage

Alle producten van ICOTEK worden gekenmerkt door de snelle en eenvoudige montage. In sommige gevallen is er zelfs geen gereedschap nodig.

1.    Modulaire kabeldoorvoerframes: een gepatenteerd systeem van ICOTEK

Voor het invoeren en afdichten van geconfectioneerde kabels met industriële connectoren heeft ICOTEK een speciaal systeem met modulaire frames ontwikkeld. De frames zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame is te vinden. Een groot voordeel van de frames van ICOTEK is het grote aantal kabels dat op het kleine oppervlak verwerkt kan worden.

Splitframes: eenvoudig en efficiënt kabelmanagement

De kabeldoorvoersystemen van ICOTEK worden gekenmerkt door splitframes. Dat wil zeggen dat de frames gespleten doorvoertules bevatten. Hierdoor hoef je de kabels niet handmatig te bewerken. Bovendien kan er een grote diversiteit aan kabels worden doorgevoerd, omdat er verschillende tules in een frame geplaatst kunnen worden. Kortom, het doorvoeren van kabels wordt door het gebruik van frames bijzonder eenvoudig, snel en kostenefficiënt.

Het unieke KEL-systeem

De KEL-systemen van ICOTEK bestaan uit een frame dat is op te delen en meerdere gleuven waarin doorvoertules geplaatst kunnen worden. Belangrijk is dat de doorvoertules die gebruikt worden passen bij de diameters van de kabels. Alleen dan is er een hoge mate van bescherming (tot IP68/UL type 4X) en biedt het systeem trekontlasting zoals omschreven in de norm EN 62444. De KEL-systemen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame te vinden is. Indien je het kabeldoorvoerframe plaatst in een omgeving waarin veel vocht en/of stof voorkomt, raden wij de KEL-ER-serie aan. Heb je weinig ruimte om al je kabels te organiseren? Kies dan voor een frame uit de KEL-E-serie. Voor kabels met een grote diameter (tot 75 mm) kun je het beste een kabeldoorvoerframe uit de KEL-183-serie aanschaffen.

2.    Deelbare wartels: volledig deelbaar en gebruiksvriendelijk

Voor het doorvoeren van connectorkabels of complete kabelbomen in behuizingen, bedieningspanelen of machines, gebruik je een deelbare wartel. Net als de frames zijn de wartels van ICOTEK deelbaar, waardoor er ruimte is voor het georganiseerd doorvoeren van diverse kabels (met een diameter van maximaal 35 mm). Er is ruimte voor maximaal vier nauwsluitende doorvoertules, afhankelijk van de grootte van de wartel.

Doorknippen kabels en opnieuw aansluiten niet nodig

Het grote voordeel van de wartels van ICOTEK is dat het doorknippen van kabels niet nodig is, in tegenstelling tot conventionele wartels. Dit maakt montage bijzonder eenvoudig en de garantie op je kabels blijft zo ook nog eens behouden. Bovendien is het hierdoor mogelijk om elektrische, pneumatische of hydraulische leidingen zonder connectoren en geribbelde leidingen en slangen door te voeren en af te dichten. Ook het monteren van de wartel in of op de toepassing is een fluitje van een cent. De wartel kan in de muur geklikt worden of geschroefd met een zeskantige borgmoer, zonder gereedschap.

Welke wartel past bij mijn toepassing?

De klassieker onder de wartels is de KVT van ICOTEK, voor een breed scala aan toepassingen. Voor een hoge mate van bescherming tegen vocht en stof kies je voor de KVT-ER. Indien er voor jouw toepassing frontale montage benodigd is, gebruik je de KVT 80. Deze wartel is daardoor tevens geschikt voor een grote stekker met CEE-vorm. Wil je een grote connector doorvoeren? Dan raden we de KVT-SNAP aan. Doorvoeren in een hoek van 90°, ten opzichte van de behuizing of de machinewand, doe je met de KVT-W90.

3.    Doorvoerplaten

Voor kabeldoorvoer in schakelkasten, panelen of machines gebruik je de doorvoerplaten van ICOTEK. Hiermee wordt een goed alternatief geboden voor traditionele kabelwartels zodat kosten, ruimte en tijd bespaard kunnen worden. De dichtheid van de kabels wordt bovendien aanzienlijk verhoogd met het gebruik van een doorvoerplaat. De montagetijd is daarnaast een stuk korter in vergelijking met de montagetijd van een meerdere wartels. Er is immers maar één uitsparing nodig.

Diverse vormen en maten

Er kan gekozen worden voor een robuust frame van metaal of van kunststof. De platen zijn verkrijgbaar in een rechthoekige vorm, maar ook in een ronde vorm (KEL-DP en KEL-DPZ). In de plaat is ruimte gemaakt voor meerdere kabels met diverse diameters in de vorm van membranen. Je prikt simpelweg de membranen door die je wilt gebruiken en hier voer je de kabel doorheen. De kabels worden dubbel afgedicht dankzij de conische vormen aan de achterkant van de plaat.

Vraag een gratis ICOTEK sample kit aan

Producten van ICOTEK uitproberen? Dat kan! Bij CC Nederland kan je een gratis sample kit aanvragen via dit formulier.

Advies op maat

Natuurlijk zijn er nog meer kabeldoorvoersystemen en -oplossingen verkrijgbaar. Neem contact op met de experts van CC Nederland om vast te stellen welk systeem het beste past bij jouw situatie!

Machinebouw, een succesvolle beurs

Arjan en Bas van CC Nederland

Afgelopen dinsdag hebben we weer vele bezoekers mogen ontvangen op onze stand tijdens het Machinebouwevent in den Bosch. Vele klanten hebben advies ontvangen over Icotek kabeldoorvoersystemen, Ilinox rvs kasten, IDEC greepschakelaars, WERMA signalering en ILME connectoren. Wij kijken terug op een geslaagde beurs.

Weer een nieuw lid in het CC-team!

Bas & Jerry schudden de hand

Vanaf heden zullen al onze pakketten en pallets met liefde verzameld en ingepakt worden door Jerry Mussche. “Welcome to the team Jerry!”
Wil je meer te weten komen over Jerry, klik dan hier.

Noodstopschakelaars van CC Nederland: compact en veilig

Noodstopschakelaars-CC-Nederland

Noodstopschakelaars, ook wel E-stops genoemd, worden toegepast in allerlei soorten machines. De functie van de noodstopschakelaar is simpel: als er noodsituatie is, druk je op de knop en de machine stopt. Zo simpel als de functie is, zo streng zijn de eisen waaraan de noodstopknop moet voldoen. Het is immers een essentieel onderdeel in machines. Om verwondingen, letsel of nog ernstigere situaties te voorkomen, moet je er altijd zeker van kunnen zijn dat de noodstopknop goed functioneert. In de noodstopschakelaars van CC Nederland zijn verschillende technische innovaties toegepast om de veiligheid van machineoperators te waarborgen.

 

Veiligheidseisen voor noodstopknoppen

Tekstvak Europese regels noodstopEen van de eisen waar noodstopknoppen aan moeten voldoen, zoals vastgelegd in de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG, is dat ze in de meeste gevallen moeten beschikken over dubbele contacten. Als een van de contacten niet functioneert, zal er zo altijd terug worden gevallen op het tweede contact. Volgens de norm mag een enkele oorzaak van falen namelijk niet leiden tot gevaar. Daarnaast dienen de contacten van een noodstop verbreekcontacten te zijn, ofwel NC-contacten (normally closed contacten). Dat wil zeggen dat de contacten in rust gesloten zijn. Als de schakelaar ingedrukt wordt, worden de contacten verbroken. Het grote voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld een kabelbreuk direct gedetecteerd wordt. De contacten staan dan namelijk niet meer met elkaar in verbinding, wat de noodstop zal activeren. Ook als een van de contacten blijft “plakken” zal er door het veiligheidsrelais geschakeld worden naar een veilige situatie. Tot slot wordt er voorgeschreven dat een noodstopschakelaar een rode operator moet hebben en wordt voorzien van een gele achtergrond.  Zo is de knop herkenbaar en altijd snel te vinden. CC Nederland biedt hiervoor diverse gele markeerplaten en ledindicatieringen aan.

Safe Break Technology

De IDEC noodstopschakelaars van CC Nederland beschikken over Safe Break Technology (met uitzondering van de YW-serie en de HW-serie). Dit garandeert dat de machine stopt als de noodstopknop beschadigd is, ook als de operator niet gemonteerd is op het contactelement. Zo wordt er dus altijd een veilige situatie behouden. Dat is te danken aan de omgekeerde energiestructuur. Dit wordt weergegeven op onderstaande afbeelding.

E-stops

De werking van noodstopknoppen uit de X-serie van IDEC (links) en traditionele noodstopknoppen (rechts)

Als je op traditionele noodstopknoppen drukt, wordt er druk op de veer gezet, zodat de NC-contacten uit elkaar gaan. Bij noodstopschakelaars met Safe Break Technology is het andersom. Er staat druk op de veer om de NC-contacten bij elkaar te houden. Het indrukken van de knop zorgt ervoor dat de druk wegvalt, waardoor de machine stopt. Als de knop niet meer functioneert, en de druk op de veer dus verdwijnt, wordt de noodstop met Safe Break Technology automatisch geactiveerd. Machines met traditionele noodstopschakelaars kunnen in dat geval echter nog wel doordraaien.

 

Zo kies je de juiste noodstopschakelaar

CC Nederland beschikt over een breed assortiment aan noodstopschakelaars. Zo is er altijd een noodstopknop te vinden die geschikt is voor jouw toepassing. Aan de hand van onderstaande vijf factoren, bepaal je welke noodstopschakelaar jij nodig hebt.

1.     Afmetingen

Machines worden steeds kleiner en dus is het vinden van ruimte voor alle onderdelen in de constructie een toenemend probleem. Dat geldt ook voor de verwerking van de noodstopschakelaar. Daarom is het van belang om als eerst vast te stellen wat de diameter mag zijn van het gat waarin de noodstopknop gemonteerd wordt. In de branche worden diameters van 16 mm, 22 mm en 30 mm als standaardmaten gebruikt. De kleinere noodstopknoppen, zoals de X6-serie, zijn bijvoorbeeld toepasbaar in afstandsbedieningen. Als er weinig inbouwruimte is, zijn deze noodstoppen ideaal. De grotere noodstopknoppen worden veelal toegepast in productiemachines en voertuigen. Ook kan gekozen worden voor de grootte van de rode operator, ook wel paddenstoelknop genoemd. De operators zijn verkrijgbaar in diamters van 29 mm tot 60 mm. Welke diameter voor jou geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Als je met handschoenen werkt, vind je het wellicht prettiger om met een grotere knop te werken.

Kies voor ruimtebesparing met de X-series

Traditionele noodstopknoppen nemen aan de achterkant vaak veel ruimte in de machine in. Een groot voordeel van onze XA-serie (16 mm), XW-serie (22 mm) en XN-serie (30 mm) is dat deze over een compact contactblok beschikken, waardoor de inbouwdiepte minimaal is. Bovendien kunnen er meer contacten in dit blok verwerkt worden (maximaal vier contacten plus een ledaansluiting) dan in traditionele contactblokken. Wil je extra contacten toevoegen aan een traditionele noodstopknop, dan zal je een extra contactblok moeten toevoegen, wat nog meer ruimte kost.

2.     Het aantal contacten

Meestal wordt er gebruik gemaakt van twee NC-contacten in de noodstopknop, zoals omschreven in de machinerichtlijn. In sommige constructies is het wenselijk om over een derde en vierde contact te beschikken. Als je bij activatie van de noodstop bijvoorbeeld een melding wil krijgen op een extern besturingssysteem, zoals een PLC, is er een extra contact nodig. Dit contact wordt ook wel een hulpcontact of monitoringscontact genoemd. Als de machineoperator een melding krijgt, kan hij bijvoorbeeld direct zien welke noodstopknop waar geactiveerd is.

3.     Aansluitingsmethode

Een derde factor die bepalend is in de keuze van een noodstopschakelaar, is de gewenste aansluitingsmethode. Kleinere noodstopschakelaars worden vaak gemonteerd door middel van een soldeeraansluiting, omdat daarbij geen ruimte is voor een schroefaansluiting. De grotere uitvoeringen worden veelal wel voorzien van een schroefaansluiting.

4.     Plaats

Niet alle noodstopknoppen worden in de machine gebouwd. Je kan ook kiezen voor een opbouwknop. De noodstopschakelaar wordt dan op een extern station gemonteerd. Deze wordt vervolgens aangesloten op de centrale veiligheidssturing van de machine. Opbouwknoppen kunnen zo eenvoudig op elke gewenste plek geplaatst worden. In een lange productielijn is het bijvoorbeeld wenselijk om meerdere noodstopknoppen te plaatsen. Een belangrijk aspect van de noodstop is namelijk dat deze alle machines en gevaren uit kan schakelen die in het gezichtsveld aanwezig zijn, bijvoorbeeld als een machineoperator een collega in gevaar ziet. In dit geval is er sprake van een lijnnoodstop. Een noodstopknop moet dus altijd binnen handbereik zijn.

5.     Ledindicatie

Tot slot kan er gekozen worden voor een knop met of zonder ledindicatie. Op noodstopknoppen met ledindicatie gaat er een lampje branden als de noodstop geactiveerd is. Zo kan snel en eenvoudig gedetecteerd en gesignaleerd worden welke noodstopschakelaar is geactiveerd. Als je kiest voor een knop zonder ledindicatie, kan je altijd een ledindicatiering toevoegen, ook als de constructie al af is.

 

Noodstopknoppen voor internationaal gebruik

Na het activeren van een noodstop dient deze ontgrendeld te worden. Met de noodstopschakelaars van CC Nederland kan dat op twee manieren: door te draaien of door te trekken. Dit maakt onze noodstopschakelaars geschikt voor toepassingen in zowel Europa (waar een draaiontgrendeling de standaard is) als Amerika (waar een trekontgrendeling de standaard is). Dat is wel zo handig als je jouw machines levert in landen op meerdere continenten.

 

Noodstopknoppen in de voedingsindustrie

Speciaal voor de voedselindustrie biedt CC Nederland een serie noodstopschakelaars aan die voldoet aan de hygiëne-eisen: de XW Hygienic Design. De operator van deze schakelaar is voorzien van een glad design. Knoppen die ribbels bevatten, zouden namelijk vuil vast kunnen houden. Dit brengt de hygiëne in gevaar. Onze noodstopschakelaars voor de voedingsindustrie zijn verkrijgbaar met twee tot vier contacten. Ook zijn er een uitvoeringen met ledindicatie.

 

Persoonlijk advies

Wil jij persoonlijk advies over welke noodstopschakelaar het beste past in jouw constructie? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via de chat of ons contactformulier. Ook kan je een mailtje sturen naar info@ccned.nl of even bellen naar 079 82 000 20. Onze experts staan altijd voor je klaar!

Signaaltorens voor procesbetrouwbaarheid en efficiëntie

Met behulp van signaaltorens kan je machines, processen of omstandigheden op een eenvoudige en vanzelfsprekende manier visualiseren. Bijvoorbeeld bij het sluiten van een deur, het melden van een machinefout of het weergeven van een status op de productielijn.

In de industrie, met name in de machinebouw en logistiek, kan je de productie veiliger en efficiënter maken door gebruik te maken van professionele signalering. Zo is het tegenwoordig vaak niet meer nodig om op elke machine een medewerker in te zetten. Door het gebruik van signaaltorens met verschillende kleuren kunnen meerdere machines tegelijkertijd worden bewaakt. 

Met name signaaltorens spelen een cruciale rol in de bewakings- en besturingsfuncties in de mens-machine communicatie. Ze informeren machine operators over de huidige systeemstatus door middel van visuele signalen. Ook geven ze risico's of dreigende gevaren snel en duidelijk weer door het signaal te wijzigen. 

Dit stelt de operator in staat om onmiddellijk de vereiste actie te ondernemen. Bovendien kan je optische signalen benadrukken door middel van een hoorbaar signaal zoals een waarschuwingstoon. Ook zijn er inmiddels draadloze elementen beschikbaar om de signalering door te sturen naar een softwarepakket met visualisering en proces overzichten voor procesoptimalisatie.

Indelingen signaaltorens

De signaaltorens sturen optische signalen. Deze signalen moeten zodanig worden geselecteerd dat ze voor iedereen duidelijk worden begrepen, ongeacht hun herkomst en opleidingsniveau. De kleur en ook het type lichtsignaal kan de prioriteit van de noodzakelijke acties in stappen aangeven. Bij de optische signalering worden twee indelingen gebruikt: indeling naar lichteffect en indeling naar kleur. 

Indeling naar lichteffect

De lichteffecten die in signaaltoren worden gebruikt, kunnen in de volgende groepen worden onderverdeeld: 

  • Permanent licht.
  • Knipperend licht (meestal met frequentie van een paar Hertz).
  • Flitslicht: cyclische emissie van een korte, heldere lichtimpuls.
  • EVS flits (Enhanced Visibility System): uniek, onregelmatig flitsend licht met hoge frequentie. Deze wordt onbewust waargenomen, zelfs door personen zonder direct visueel contact met het signaleringsapparaat.
  • LED Zwaailamp: de interne LED’s van het lichtelement worden op volgorde geactiveerd waardoor een ronddraaiend lichteffect ontstaat.

Indeling naar kleur

Over het algemeen zijn de lichtelementen enkelkleurig. De lichtelementen zijn verkrijgbaar in de diverse kleuren rood, groen, geel(amber), wit en blauw.  

De typische stoplichtkleuren van groen, amber (geel of oranje) en rood zijn echter het belangrijkst in de signaal technologie. Ze worden voornamelijk gebruikt voor eenvoudige signalering op een soortgelijke manier als stoplichten in het verkeer:

  • Groen: 'Actief' of 'In Bedrijf'
  • Geel/Oranje: 'Waarschuwing' of 'Attentie'
  • Rood: 'Gevaar' of 'Onmiddellijke actie of reactie is vereist'

Andere kleuren zoals blauw en wit worden ook gebruikt. De betekenis van deze kleuren varieert sterk afhankelijk van de toepassing. Meestal worden onderstaande betekenissen gebruikt:

  • Blauw: 'Verplichting' of 'Actie vereist,' bijvoorbeeld reset van noodstop nodig
  • Wit: Geen specifieke betekenis'

In de modulaire signaaltoren kunnen meerdere kleuren in één armatuur worden weergegeven. Machines of gebruikers kunnen de lichtkleur wijzigen afhankelijk van de situatie. De signaaltoren is groen zolang een machine bijvoorbeeld soepel loopt. Hij verandert de kleur alleen in rood als de machine stopt als gevolg van een storing of een gegenereerde noodstop. 

In de praktijk worden deze kleuren vaak beperkt tot slechts vier of vijf. Dit wordt beperkt omdat non-verbale communicatie alleen werkt als iedereen begrijpt wat er met welke kleur bedoeld wordt. Zo snapt iedereen de stoplichtkleuren. Deze betekenis wordt ons dan ook al vanaf jongs af aan aangeleerd. Dit is zodat mensen later in hun leven intuïtief op deze kleuren reageren. 

Het is in principe mogelijk om twee of meer kleuren tegelijk weer te geven. Dit wordt vooral vaak gebruikt in productiefaciliteiten om de toestand van de machine aan te geven.

Advies van CC Nederland

Wil je graag meer informatie over signaaltorens of wil je persoonlijk advies? Wij helpen je graag verder. Ook als je op zoek bent naar een speciale signalering ben je bij ons aan het juiste adres!
Eén van onze experts staat altijd voor je klaar!

CC Nederland en Blom Consultancy verbreden producten en diensten door samenwerking

Partnerschap CC Nederland en Blom Consultancy

Aarle-Rixtel, 16 2019 – WERMA Signaltechnik GmbH, CC Nederland en Blom consultancy gaan een partnerschap aan om maakbedrijven te ondersteunen in de implementatie en service van ANDON signaleringen en OEE/OLE continu verbeter oplossingen. CC Nederland is de Nederlandse distribiteur en een marktleider op het gebied van ANDON Signalering gecombineerd met OEE/OLE software. Blom Consultancy is de marktleider in Japanse ‘maak’ methodes zoals Monozukuri, TPM/LEAN continu verbeter training en consultancy.

Het partnerschap met de SmartMONITOR van Werma en de Monozukuri van Blom Consultancy, combineert ‘mensen’, ‘hardware’ en ‘software’. Dit doen zij door het registreren, visualiseren en signaleren van maak processen, methodes en vaardigheden. Deze geven klanten meer inzicht in duurzame verbeteringen, met als resultaat een hogere productiviteit, betere productkwaliteit en meer werkplezier.

“Door de samenwerking met Blom Consultancy hebben we een ideale partner gevonden voor het adviseren, implementeren en begeleiden van de WERMA LEAN oplossingen. De kwalitatieve signaleringen en software van WERMA gecombineerd met de deskundigheid van Blom Consultancy zal vele klanten helpen bij het optimaliseren en verbeteren van processen” Bas de Wit, Directeur CC Nederland

“Met het partnerschap kunnen we klanten helpen de volgende stap te zetten in ‘Smart Working /Industrie’. Het is de combinatie tussen een expert in signalering oplossingen en een expert in proces verbetering” Steven Blom, Directeur Blom Consultancy

Over Werma en CC Nederland

Het familiebedrijf WERMA Signaltechniek GmbH uit het Duitse Rietheim is marktleider op het gebied van optische en akoestische signaleringen en systemen. Innovatie is voor WERMA de drijvende kracht om de technologische voorsprong verder uit te breiden. CC Nederland is de distributeur van WERMA in Nederland en is leverancier van elektrotechnische componenten voor machinebouw en industrie. Al meer dan 10 jaar levert CC Nederland kwaliteitsmerken, technisch advies en denkt mee bij het ontwerpen van machines en installaties.

Over Blom Consultancy

Onze focus is Monozukuri; wij ontwikkelen mensen en processen naar Flow. Monozukuri is het Japanse woord voor het ‘daadwerkelijke maken van’, het ‘maakproces’. Door het combineren van mensen en methode helpen wij klanten processen duurzaam te verbeteren. Dat leidt tot enorme verbetering van de resultaten. Blom Consultancy is al meer dan 25 jaar kennisleider in World Class Manufacturing, TPM en LEAN.

Meer informatie?

Bas de Wit: 06 – 51450449 / b.dewit@ccned.nl

Altijd veilig werken met een Hold to Run schakelaar

Veilig werken met machines met een Hold to Run schakelaar

De Hold to Run schakelaar staat ook wel bekend als een enabling switch, dodemansknop of een vrijgaveschakelaar. De Hold to Run schakelaar zorgt ervoor dat de operator veilig kan werken in de gevarenzone van een machine, zonder dat deze uitgeschakeld hoeft te worden. Het gebruik van een Hold to Run schakelaar zorgt ervoor dat de machine stopt in geval van gevaar of een onvoorzien probleem.

Wanneer gebruik je een Hold to Run schakelaar?

De Hold to Run schakelaar wordt gebruikt wanneer er gewerkt wordt in gevaarlijke omgevingen waarbij de absolute aandacht van de operator vereist is, waaronder:

  • Ombouw en onderhoud van machines en robots;
  • In handprogrammeer units voor robots en cobots;
  • In de behuizingen voor speciale voertuigen, zoals bouwvoertuigen, AGV’s (Automatisch Geleide Voertuigen) of voertuigen voor intern transport;
  • In de besturing van freesmachines of brugkranen.

Hoe werkt de schakelaar?

De schakelaar heeft drie standen: OFF-ON-OFF. De machine kan alleen bestuurd worden in de tweede middenstand, als de schakelaar lichtelijk is ingedrukt. Wanneer de schakelaar is losgelaten is, stopt de machine. Maar ook wanneer er extra kracht op het apparaat wordt uitgeoefend door een in paniek geraakte operator (verkramping), zorgt de schakelaar ervoor dat de machine stopt.

Wanneer de operator in paniek is of verkrampt zal de schakelaar dus of helemaal worden losgelaten (positie 1) of helemaal worden ingedrukt (positie 3), waardoor de machine of het proces naar een veilige toestand gaat.

Het instinct op gevaar is namelijk voor elke persoon anders. Het is mogelijk dat een schok ertoe leidt dat hij het apparaat loslaat of juist dat het lichaam zich spant en harder vastklemt. In beide gevallen zal de schakelaar dus een stopopdracht geven en worden ongevallen, verwondingen en schade aan de machine voorkomen.

Werking Hold to Run schakelaar

De veiligste Hold to Run schakelaar in de wereld

In gevaarlijke situaties telt elke seconde en hoe de werknemer hierop reageert. Al onze 3-standenschakelaars bieden daarom een dubbelwerkende veiligheid. Dit betekent dat zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat een enkele schakelaar uitvalt de tweede set contacten het gevaar toch veilig kan stoppen.

Bij een conventionele noodstop moet bij een gevaarlijke situatie eerst gezocht worden naar de dichtstbijzijnde noodstop, vervolgens moet de operator er naartoe gaan en bedienen. Deze procedure is bij een Hold to Run schakelaar vele malen korter en dus veiliger.

Dit reduceert de kans op een storing per uur tot een zeer laag niveau, waardoor het product voldoet aan de hoogste veiligheidseisen: de PLe (ISO 13849-1) en de SIL3 (EN 62061). In vergelijking met een reguliere noodstop geeft de Hold to Run schakelaar het snelste stopsignaal.

Voldoet aan de meest veeleisende normen

EN 60947-5-8 erkend   EN 60947-5-8 Erkend
Omdat de aanwezigheidsdetectie van de operator een kwestie van leven of dood is, bestaat er een speciale norm: de ISO 60947-5-8, met het bijbehorende logo met de 3 verschillende posities. Deze garandeert dat de vrijgave schakelaar voldoet aan de internationale eisen.
Directe of positieve openingsactie Directe (of positieve) openingsactie
Directe (of positieve) openingscontacten geven aan dat de kracht van de schakelaar groot genoeg is om het contact te openen, zelfs als het gelast is, dankzij een directe actie op het contact. 
Norm voor veiligheidseisen Norm voor veiligheidseisen
De Hold to Run schakelaar is PLe- en SIL3-klaar om het hoogst mogelijke prestatie- en veiligheidsniveau op een systeem te bereiken. Dit helpt alle machinefabrikanten bij het verantwoorden van de CE-markering.

Het aanbod van CC Nederland

CC Nederland biedt een ruim assortiment Hold to Run schakelaars van het merk IDEC aan. Voor elke toepassing kunt u dus een passende oplossing vinden bij CC Nederland.

Inbouwschakelaars

IDEC's inbouwschakelaars zijn er in verschillende vormen en maten. Dankzij een doordachte ergonomie wordt de kracht om positie 2 (activeringsfunctie) of positie 3 (uit-functie) te bereiken aangepast aan de manier van besturen: lichte kracht voor een vinger of een hogere kracht voor de handpalm.

CC Nederland biedt onder andere de volgende vier inbouwschakelaars aan:

Specificaties inbouwschakelaarsHE2BHE3B inbouwschakelaarHE5BHE6B

Greep schakelaars

IDEC biedt ook uitzonderlijke ergonomische grepen die vooraf zijn uitgerust met Hold to Run schakelaars. Deze handgrepen zijn in 2 versies verkrijgbaar: een duimgreep en een handgreep. De handgreep heeft 2 modellen: de HE1G en de HE2G. Deze handgrepen kunnen worden gepersonaliseerd met de indicatielampjes, sleutelschakelaars of drukknoppen.

CC Nederland biedt onder andere de volgende drie greep schakelaars aan:

Specificaties greepschakelaarsHE1G-LHE2GHE9Z

De juiste keuze voor een RVS schakelkast

Bij CC Nederland zijn er verschillende soorten ILINOX® RVS schakelkasten te verkrijgen. Je kan elke ILINOX® schakelkast op maat maken! Hiervoor is geen minimale afname noodzakelijk. Dit unieke feit zorgt ervoor dat er voor elke situatie en toepassing een geschikte RVS schakelkast is. Welke RVS schakelkast het beste is voor jou hangt af van welk staal nodig is. Dit wordt in de volgende alinea verder uitgelegd. Verder wordt het volgende besproken in dit artikel:

Keuze voor de juiste RVS schakelkast

Keuze voor de juiste RVS schakelkast

De keuze voor het juiste roestvaste staal voor de schakelkast hangt af van de omstandigheden waarin de kast wordt toegepast. Voor de levensmiddelen- en farmaceutische industrie, waar hygiëne van essentieel belang is, wordt AISI304 (V2A-staal), ofwel type 1.4301, gebruikt. Door de legering zijn deze kasten bestand tegen waterdamp, luchtvochtigheid en zwakke zuren. Daarnaast is er nog AISI316 (V4A-staal), ofwel type 1.4404, wat nog beter bestand is tegen zout en zuur. Daardoor is dit type geschikt voor nog zwaardere toepassingen, zoals de maritieme omgeving. Wanneer er bijvoorbeeld met citrusvruchten wordt gewerkt, kan je beter voor AISI316 kiezen, omdat het beter bestand is tegen de zuren van deze vruchten.

Hieronder staan de RVS schakelkasten van CC Nederland opgesomd.

Hygiënisch Design RVS schakelkasten

HD RVS schakelkasten zijn speciaal gemaakt voor toepassing in de voedingsindustrie. HD staat voor Hygiënisch Design. De siliconen afdichtingen kunnen makkelijk worden schoongemaakt, doordat deze kunnen worden uitgenomen. Er wordt siliconen gebruikt in plaats van rubber of polyurethaan, omdat het beter bestand is tegen de agressieve reinigingsmiddelen die gebruikt worden in de voedingsindustrie. Hierdoor gaat het veel langer mee en worden onnodige lekkages voorkomen.

Deze siliconen afdichtingen hebben daarnaast de kenmerkende blauwe kleur RAL5010, conform de EHEDG richtlijn. Zo kunnen deze gemakkelijk gedetecteerd worden wanneer er delen onverhoopt in het product komen. Verder zijn er geen openingen of gaatjes in het materiaal en is er overal genoeg ruimte om het goed schoon te kunnen maken. Bovendien is het dak van een HD RVS schakelkast hellend, waardoor er een optimale afwatering is en er geen stof- of vuilophoping kan voorkomen.

Wandkasten

Wandkasten zijn RVS schakelkasten die op de wand gemonteerd kunnen worden. Er zijn verschillende wandkasten van verschillende maten en soorten. Ten eerste zijn er RVS schakelkasten van hoge kwaliteit: de ILINOX® QL serie. Deze kasten zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen. Er wordt dikker materiaal en hoogwaardige roestvaststalen scharnieren gebruikt voor deze kasten. De kasten zijn voorzien van extra goede afdichting en bovendien voorzien van meer keurmerken zoals UL en CSA voor de Amerikaanse en Canadese markt.

Daarnaast zijn er de standaard kasten; dit is de ILINOX® QS serie. Dit zijn RVS kasten die van dunner materiaal zijn gemaakt, waardoor ze voordeliger zijn. Er zijn ook vensterkasten te verkrijgen, de ILINOX® QV serie. Dit zijn kwaliteitswandkasten voorzien van een zichtvenster gemaakt van polycarbonaat of van glas.

Als laatste zijn er de verdeelkasten, de ILINOX® QM serie. Een verdeelkast is de plek vanuit waar de elektrische energie van een installatie of machine beveiligd en verdeeld wordt. Er zijn ook accessoires te verkrijgen voor RVS wandkasten zoals binnendeuren, regendaken, wandbeugels en overdeuren. Het is belangrijk om te bedenken waar de schakelkasten gebruikt worden, zodat je de juiste accessoires kan kiezen.

Staande kasten

Ook staande kasten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Er zijn modulaire kasten te verkrijgen waarbij je zelf naar wens een kast kunt samenbouwen of uitbreiden. Ook kun je accessoires kopen zoals zijpanelen, bodemplaten, sokkels, verstelbare voeten en montageplaten.

Bij CC Nederland hebben we de ILINOX® CC compact serie, die in zes maten verkrijgbaar is. Deze kasten worden compleet en stand-alone geleverd. Ze zijn voorzien van vaste zijwanden, achterwanden en daken. Verder is er de meest gebruikte ILINOX® CX-A serie. Deze modulaire kasten worden geleverd zonder zijwanden en kunnen daardoor samengebouwd worden. Bij bestellen moet er dus rekening gehouden worden met het feit dat er apart zijwanden besteld moeten worden! Het dak en de achterwand zitten echter wel vast. We hebben ook de ILINOX® CX-H serie, die het Hygiënisch Design hebben. Deze zijn vergelijkbaar met de CX-A serie, alleen dan voorzien van het schuine dak, de blauwe siliconen afdichtingen en een hoge waterdichtheid.

Er zijn ook volledig modulaire kasten: de ILINOX® MX serie. Dit betekent dat de achterwand, zijwanden én daken te verwijderen zijn. Deze kunnen als losse onderdelen bezorgd worden, maar ook gemonteerd. Een voordeel hiervan is dat de plaat simpelweg losgeschroefd kan worden wanneer er in de achterwand iets gemonteerd moet worden. Tot slot zijn er ook voor de staande kasten accessoires te verkrijgen, zoals zijpanelen, documenthouders of montageplaten.

Klemmenkasten

Klemmenkasten, ook wel ‘Junction Boxes’ genoemd, zijn kleine kasten die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het installeren van klemmenstroken of een hoofdschakelaar. Er zijn verschillende uitvoeringen van de klemmenkasten. De ILINOX® DE serie is een compacte klemmenkast, verkrijgbaar in vier verschillende maten. De ILINOX® DS serie is een uitvoering die verkrijgbaar is in meerdere maten, waaronder grotere maten en van een hogere kwaliteit. De schroeven zijn bijvoorbeeld zo gemonteerd dat ze nooit kwijtgeraakt kunnen worden. Bij deze serie zitten de schroeven aan de buitenkant van de afdichting waardoor kans op lekkage onmogelijk is. Tot slot is er de ILINOX® DEH serie die is voorzien van het Hygiënisch Design met de kenmerkende blauwe siliconen afdichting.

Drukknopkasten

Drukknopkasten zijn de behuizingen die gebruikt worden voor verschillende drukknoppen en bedieningselementen. Drukknopkasten zijn zelfs geschikt voor de meest zware industriële omstandigheden. De kasten beschermen namelijk de elektrische inhoud. De ILINOX® PE serie zijn de compacte drukknopkasten, verkrijgbaar in vier maten. De ILINOX® PS serie is uitgebreider, omdat deze in meerdere maten en materiaalsoorten verkrijgbaar is. Als laatste zijn er ook HD drukknopkasten: de ILINOX® PEH serie.

Bedienkasten

Bedienkasten dienen als behuizing voor bijvoorbeeld een HMI bedieningspaneel of een Panel PC. Er zijn verschillende series te verkrijgen, namelijk de ILINOX® BC, een extra diepe uitvoering, de ILINOX® BK, de smalle uitvoering geschikt voor moderne HMI, en de ILINOX® BKH, de HD uitvoering. Deze bedienkasten kunnen worden opgehangen aan ons speciale ophangsysteem en koppelingen.

Computerkasten

De ILINOX® APC serie zijn RVS computerkasten. Dit zijn roestvaststalen behuizingen voor computers, waardoor bijvoorbeeld alleen het scherm middels een transparante deur zichtbaar is. Hierdoor kan de computer beschermd in het veld geplaatst worden. Er is een compacte kast voor alleen een PC, monitor en een uitschuifbare toetsenbordlade.

De grotere kasten hebben een extra ruimte onderin voor bijvoorbeeld het plaatsen van een printer. Deze kasten zijn uit te breiden met RVS zwenkwielen (waardoor ze makkelijk verplaatsbaar zijn) of verstelbare RVS poten (waardoor eronder schoongemaakt kan worden). Ook zijn er extra vaste en uitschuifbare RVS platen voor deze kasten. Wanneer je de computerkast aan een muur wilt monteren, zijn er speciale wandbeugels beschikbaar.

Lessenaar systemen

Een lessenaar systeem vormt een bedieningscentrum van een machine of installatie. De lessenaars, de ILINOX® QP serie, zijn verkrijgbaar in verschillende maten en groottes. Het is een combinatie van een bedienkast en een schakelkast. Het bovendeel van een lessenaar staat schuin waardoor de bedieningselementen goed zichtbaar zijn voor de operator.

ATEX kasten

De ILINOX® QL-EX wandkasten en ILINOX® DS-EX klemmenkasten zijn verkrijgbaar in de ATEX uitvoering. Deze kasten hebben een ATEX certificering. Dit houdt in dat de kasten toegepast kunnen worden in omgevingen waar explosies kunnen voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld omgevingen waarin brandbare gassen of stoffen worden gebruikt. Als de kasten in zulke omgevingen gebruikt worden, moeten ze van deze certificering voorzien zijn.

Consoles

Een console is een universele behuizing voor zowel een bedieningsdisplay als een informatiedisplay. Er zijn wee verschillende soorten RVS consoles: de ILINOX® CSD550J en de ILINOX® CSD550Z. De CSD550J is voorzien van vier wielen, waardoor deze eenvoudig verplaatst kan worden. De CSD550Z is geschikt voor een statische opstelling. Deze displays kunnen altijd aangepast worden aan specifieke wensen.  

Advies van CC

Wil je graag meer informatie over bepaalde RVS schakelkasten of wil je persoonlijk advies? Wij helpen je graag verder. Ook als je op zoek bent naar maatwerk ben je bij ons aan het juiste adres! Eén van onze experts staat altijd voor je klaar!


Tips voor installatie en onderhoud van je RVS besturingskast

RVS besturingskasten, ook wel rvs schakelkasten genoemd, zijn sterke besturingskasten van roestvaststaal met een zeer lange levensduur. Deze kasten worden veel toegepast in gebieden waar corrosiebestendigheid een belangrijke rol speelt, zoals in de genotsmiddelen- en voedingsindustrie. Ook worden ze toegepast wanneer er zware omgevingsomstandigheden zijn, zoals in de metaalverwerkende industrie of in de scheepvaart en offshore. Verder wordt roestvaststaal ingezet wanneer stalen onderdelen buiten staan en niet mogen verzwakken door corrosie. Toch kan er op een RVS besturingskast wel roest ontstaan. Om dit effectief te voorkomen, hebben we vijf tips voor de installatie en het onderhoud van je besturingskast.

1. Geef het tijd te oxideren

Nieuwe besturingskasten worden geleverd met een plastic beschermfolie. Deze moet verwijderd worden voordat de natuurlijke oxidatie kan plaatsvinden. De kast moet vervolgens eerst 24 uur in de ruimte staan om deze natuurlijke corrosiebescherming te krijgen. Pas daarna kan je hem reinigen met reinigingsmiddelen of behandelen. Als de kast eerder wordt behandeld, zal het natuurlijke chroomdioxide aangetast worden en niet werken zoals het hoort.

2. Mechanische beschadigingen

Wanneer de laag beschadigd wordt door een mechanische beschadiging kan de bescherming aangetast worden. Ondanks dat er zich een nieuwe laag vormt samen met de zuurstof, hechten deeltjes van het andere metaal zich aan het oppervlak. Deze kunnen vervolgens tot corrosie leiden. Een typisch voorbeeld hiervan is een beschadiging in het roestvrijestaal door de vorken van een vorkheftruck. Ook niet-roestvaste schroeven kunnen in combinatie met roestvaststaal corrosie veroorzaken.

3. Vliegroest voorkomen

Vliegroest wordt ook wel roest op de oppervlakte genoemd. Kleine metaaldeeltjes zetten zich op het oppervlak van het roestvaste materiaal vast en gaan daar roesten wanneer ze in contact komen met water of zuurstof. Deze metaaldeeltjes ‘vliegen’ daadwerkelijk door de lucht, vandaar de naam. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er metaalbewerkingen plaatsvinden aan niet-roestvaste staalsoorten of wanneer niet-roestvaste staalsoorten slijten, zoals een treinspoor. Deze roest op het oppervlak kan voorkomen worden door het oppervlak van de kast regelmatig te reinigen. Je kan eventueel ook de kast extra behandelen bij zware omgevingsomstandigheden, bijvoorbeeld door een laklaag aan te brengen.

4. Chemische invloeden

De bescherming tegen roest door de laag chroomdioxide werkt alleen als deze laag intact blijft. Er zijn echter verschillende chemische invloeden die deze laag kunnen aantasten, zoals zuren. Afhankelijk van het soort roestvaststaal kan geconcentreerd zoutzuur het materiaal zelfs volledig oplossen. Ook is de laag erg gevoelig voor chloor; stadswater, zwembadwater, natriumhypochloriet (NaOCl), waterstofchloride (HCl) en ijzer(III)chloride (Fe2Cl3) hebben een zeer agressieve werking op roestvaststaal.

5. Maritieme of kustomgevingen

Wanneer roestvaststaal in maritieme omgevingen of nabij de kust wordt toegepast, vormt zich een andere bijzondere uitdaging. De zoute aerosolen die door de wind op het oppervlak van de kast komen, bevatten namelijk een relatief hoge concentratie chloorionen. Deze concentratie wordt vervolgens nog hoger als tijdens het transport, of op het oppervlak, een deel van het water verdampt. Bij deze toepassing is AISI316 RVS het beste beschermd tegen aantasting.

CC Nederland

CC Nederland heeft een ruim assortiment roestvaststalen schakelkasten. Kenmerkend voor onze kasten is de goede waterdichtheid en beschermingsgraad van IP66/IP69K. Wij bieden een uitgebreid programma aan van RVS besturingskasten in AISI304 of AISI316L: staande kasten, wandkasten, kasten met hygiënisch design, drukknopkasten, klemmenkasten, bedienkasten, consoles, computerkasten, lessenaars en ATEX kasten. Heb je vragen of wil je graag advies welke RVS besturingskast het beste is, neem dan vooral contact op! Ook staan wij voor je klaar in de chat.

Scroll to top