Nieuws

De nieuwe HDMI module: voor videosignaaloverdracht van hoge kwaliteit binnen de industrie

De nieuwe ILME MIXO HDMI module: voor videosignaaloverdracht in de industrie van hoge kwaliteit, met HDMI type A aansluitingen.

In het verleden was het in de industrie gebruikelijk om beeldschermen met een industriële verbinding toe te passen. Tegenwoordig zien wij dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de standaard monitor met HDMI-aansluiting. Echter, het is van belang dat de HDMI op industriële wijze wordt verbonden. Daarom heeft ILME haar assortiment modulaire binnenwerken uitgebreid met een HDMI module.

De MIXO-serie: een systeem van modulaire binnenwerken

De MIXO-serie van ILME is een modulair connector systeem bestaande uit een MIXO frame en zelf te kiezen MIXO modulen. De MIXO frames passen in de standaard ILME-behuizingen en ook in behuizingen van andere merken. Hierdoor is zelf voor iedere toepassing een connector samen te stellen. De MIXO-serie is namelijk een open verbindingssysteem.

Je hebt enorm veel vrijheid en mogelijkheden als gebruiker bij het samenstellen van je modulaire stekker. Zo heb je de keuze uit een reeks van bijna 40 modules voor elektrische voeding, datatransmissie, optische signalen of perslucht (tot 8 bar). Het modulebereik wordt continu uitgebreid, waardoor steeds nieuwe configuraties kunnen worden gerealiseerd. Zo ook nu, met de nieuwe ILME MIXO HDMI module.

De ILME MIXO HDMI module

De HDMI is de nieuwe standaard voor videosignalen in huis en op kantoor. Ook in de industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van apparaten met een HDMI aansluiting, maar tot nu toe waren er nauwelijks geschikte heavy-duty connectoren. Met de nieuwe CX 01 MI HDMI-module kunnen videosignalen ook in industriële omgevingen met IP-bescherming in een modulaire connector worden overgebracht.

De kenmerken van de nieuwe MIXO HDMI module:

  • HDMI 1.4 en HDMI 2.0 standaard met Ultra-HD 4k resolutie bij 60Hz (4096x2160p)
  • Compact ontwerp op één modulaire unit met afgeschermde HDMI type A aansluiting
  • Eenvoudige installatie zonder gereedschap
  • HDMI patchkabel met een lengte van 2 meter (andere lengtes op aanvraag)
  • Frames zijn geschikt voor de standaardbehuizingen T-TYPE (IP65) en V-TYPE (IP67), evenals de compacte behuizing MIXO ONE en het schakelkastmontagesysteem COB
  • ARC en Ethernet geschikt tot 18 Gbit/s transmissiesnelheid

Vragen

Heb je nog vragen over de nieuwe HDMI module? Bekijk voor meer informatie de productpagina. Voor persoonlijk advies staan de experts van CC Nederland altijd voor je klaar! Stuur een mail of bel ons en we helpen je graag verder.

Push-in aansluitklemmen: betrouwbare, veilige en efficiënte bedrading

Push-in technologie IDEC

Schakelkasten vereisen de aansluiting van veel verschillende apparaten die in de besturingskast worden gemonteerd of geïnstalleerd. Het aansluiten van alle bedrading kost vaak een hoop tijd. Tegenwoordig moet de ‘downtime’ steeds korter worden. Daarom is het belangrijk dat de bedrading steeds sneller wordt aangesloten. Daarnaast moeten de aansluitingen ook veiliger worden en eenvoudig aan te passen zijn. IDEC heeft hier dé oplossing voor: de nieuwe push-in technologie.

De nieuwe push-in aansluitklemmen van IDEC

De push-in aansluittechniek is een nieuwe bedradingsmogelijkheid die aan een groot aantal IDEC componenten en automatiseringsproducten wordt toegevoegd. IDEC heeft de nieuwe push-in aansluitklemmen ondertussen al toegepast op drukknoppen en noodstoppen van de HW-serie, controlelampen, keuzeschakelaars, geselecteerde programmeerbare PLC’s en aansluitvoeten van de RU-serie. Om dit brede assortiment aan te vullen brengt zij nu ook de schakelaars uit de CW-serie en aansluitvoeten uit de SU- en SJ-serie met deze technologie op de markt.

De traditionele schroefaansluitingen

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van schroefaansluitingen om draden voor elektronische apparaten mee aan te sluiten. Hierbij heb je slechts een schroevendraaier nodig om de draden vast te zetten. Dit is een zeer eenvoudige manier van draden verbinden, maar om de industriële aansluitingen op bedieningspanelen veilig te maken moet men zich wel aan vaste specificaties houden. Een verkeerde installatie van draden in schroefklemmen kan de betrouwbaarheid aantasten. Met name wanneer een ontwerp onderhevig is aan beweging of aanzienlijke trillingen. Dit kan draadontkoppeling of sluiting als gevolg hebben, waarbij machinestoringen kunnen worden veroorzaakt.

Aansluitingen die lijken op de push-in aansluitklemmen

Naast de traditionele schroefaansluitingen wordt er ook gebruik gemaakt van aansluitklemmen die enigszins te vergelijken zijn met de push-in technologie. Hierbij gaat het om aansluitingen zoals de veerklemverbindingen, veerkooiverbindingen en kooiklemverbindingen. Vaak worden deze vier namen door elkaar gebruikt. De laatste drie aansluitmethoden zijn in wezen identiek, op een paar verwaarloosbare verschillen na. De push-in aansluitklemmen zijn daarentegen wel degelijk anders.

Bij veerklemverbindingen, veerkooiverbindingen en kooiklemverbindingen heb je een schroevendraaier nodig voor het inbrengen en verwijderen van de draden. De push-in technologie is ontworpen om te voldoen aan de vraag naar eenvoudigere aansluitmogelijkheden. Dit geldt met name voor paneelbouwers die op zoek waren naar alternatieven voor het schroeven van draden.

Hoe werken de push-in aansluitklemmen?

De push-in technologie is een type aansluitklem waarbij assembleurs de draden en kabels eenvoudig in aansluitingen kunnen duwen (push-in). Zo ontstaat er een snelle en betrouwbare verbinding. Hierbij is niet langer een schroevendraaier nodig om de draden te bevestigen.  

Push-in technologie

De push-in aansluitklemmen worden steeds vaker toegepast

Tegenwoordig komen er steeds meer producenten van de oorspronkelijke apparatuur bij en beginnen eindgebruikers de veiligheid, betrouwbaarheid en eenvoud van push-in verbindingen te erkennen. Hierdoor zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de push-in technologie. Fabrikanten van componenten beginnen hun aanbod dan ook steeds verder uit te breiden met deze geoptimaliseerde bedradingsmethode.

De voordelen van de push-in aansluitklemmen van IDEC

De nieuwe push-in aansluitklemmen van IDEC brengen veel voordelen met zich mee:

  • Compacte aansluitklemmen: de push-in aansluitklemmen van IDEC zijn zeer compact. Dit zorgt ervoor dat paneelbouwers oplossingen kunnen bouwen die minder ruimte innemen.
  • Intuïtieve en snelle aansluiting: de aansluitklemmen zijn voorzien van kleine oranje drukkers in de buurt van elke aansluitingspoort. Dit maakt het makkelijker om de poorten te openen en aangesloten draden los te maken. Dit maakt de push-in aansluitingen intuïtief en sneller te gebruiken.
  • Geen belasting van de interne veren: de drukkers voorkomen dat de interne veren van de aansluitpoorten worden belast door de druk van de schroevendraaier om de poorten te openen.
  • Compleet aanrakingsveilig: de drukker isoleert de binnengeleider van contact met het gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de push-in technologie compleet aanrakingsveilig is.
  • Goede afdichting: door de goede afdichting zijn de push-in aansluitingen geschikt voor vele industriële toepassingen, ook die met typische hoeveelheden vuil. Bij push-in aansluitingen worden de draden vrij diep in de klem gestoken. Hierdoor liggen de geleiders minder bloot. In dat opzicht is deze aansluitmethode dus veiliger dan andere vormen van aansluitmethoden.
  • Bestand tegen trillingen: de push-in aansluitingen zijn beter bestand tegen trillingen dan schroefaansluitingen. Dit komt door de veerbelaste aansluiting van de push-in aansluitklem. De aansluitingen kunnen niet hierdoor niet losraken bij trillingen. Sommige push-in verbindingen kunnen zelfs in verschillende richtingen worden georiënteerd. Dit in tegenstelling tot draadklemmen die op één bepaalde manier moeten worden gemonteerd om trekken tegen de klem te voorkomen.

Vragen

Heb je vragen over de nieuwe push-in aansluitklemmen of behoefte aan persoonlijk advies? De experts van CC Nederland staan altijd voor je klaar! Stuur een mail of bel ons en we helpen je graag verder.

ILME T-junction verdeelbox: dé oplossing voor slimme bekabeling

Dé oplossing voor slimme bekabeling

ILME heeft haar assortiment verder uitgebreid met de nieuwe T-junction verdeelbox CYG 9KAXI3. Deze nieuwe verdeelbox is een kant-en-klare, aanpasbare oplossing voor alle industriële toepassingen waarbij de distributie van vermogens- en besturingssignalen is vereist.

Het voorgemonteerde systeem is voorzien van drie compacte “21.21” connectoren met roestvrijstalen vergrendelingshendels van hoge kwaliteit en slijtvaste afdichtingen (CKAX 03 I). De connectoren zijn gemonteerd op een robuuste UV-bestendige aluminium verdeelkast (APV 9). Dit biedt een betrouwbare constructie die door de IP66/67 afdichting ook geschikt is om buiten te gebruiken.

De structuur van de T-junction verdeelbox maakt het mogelijk om twee voedings- en signaalkabels (IN/OUT) aan te sluiten op de uitgelijnde connectoren. Tegelijkertijd kan op de 90° connector een toevoerleiding naar een deelnemer worden aangesloten die kan worden losgekoppeld zonder dat de serieschakeling wordt onderbroken. Dit maakt deze verdeelbox zeer geschikt voor gebruik in een distributieketen.

De T-junction verdeelbox kan worden gebruikt met de hele reeks compacte “21.21” ILME binnenwerken en deksels. Er is ook een variant van de verdeelbox beschikbaar die geschikt is voor agressieve omgevingen en elektromagnetische compatibiliteit (EMC), afhankelijk van de installatievereisten.

Nieuw: de slimme inbouw RFID-reader van IDEC

IDEC DRIF-reader

IDEC heeft haar assortiment uitgebreid met de nieuwe KW2D smart RFID-reader. Bevorder een veilige werkomgeving met behulp van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de informatie die de RFID-reader verschaft. De RFID-reader is speciaal ontworpen voor designpanelen.

ISO 16090 Machine Tools Safety: beheer de ‘mode of safe operation’

KW2D-serie is het ideale product voor het beheer van de ‘mode of safe operation’ zoals gespecificeerd in de ISO 16090. De RFID-reader wordt gekenmerkt door:

  • Nauwkeurige gegevensverzameling en betrouwbare gegevensoverdracht
  • Hoge mate van betrouwbaarheid dankzij een geïntegreerd sorteersysteem
  • Zelfdiagnose voor het controleren van de geheugenstatus bij elke inschakeling
  • Dubbele controle bij de communicatie met het hostapparaat met behulp van controlesommen

De stand-alone reader is specifiek ontworpen voor het inbouwen in stijlvolle panelen en combineert veiligheid met design. Wat de IDEC RFID-reader uniek maakt is dat hij eenvoudig kan worden ingebouwd in een paneel of schakelkast.

Een betere beveiliging van de werkomgeving

Met de beveiligde RFID-reader en bijbehorende software kan de gebruikersautoriteit van werknemers voor de machines en apparaten worden beheerd. Zo kunnen onbedoelde wijzigingen in de werking en instelling worden voorkomen en storingen en defecten aan de apparatuur worden beperkt. De inspectiegeschiedenis van de machines en apparaten kan daarnaast eenvoudig worden uitgevoerd. De inspectiedetails worden als elektronische gegevens geregistreerd en gekoppeld aan de gegevens van de werknemers. Om hierbij betrouwbare traceerbaarheid te kunnen waarborgen kunnen de tijd- en werkgegevens worden vastgelegd op een touchpanel of PLC.

Voor de KW2D RFID-reader zijn RFID kaarten of RFID tags beschikbaar waarmee bijvoorbeeld een werkplaats van de ingang tot en met de uitgang van de werkplek getraceerd kan worden. Hiermee kan er een veiligere werkomgeving voor werknemers worden gecreëerd. De gegevens worden verzonden wanneer de RFID-tag wordt gelezen. Zo kunnen er logbestanden worden geregistreerd op het hostapparaat. Dit voorkomt dat werknemers worden opgesloten of achtergelaten in een werkgebied.

De perfecte mix tussen compacte technologie en slim ontwerp

De nieuwe RFID-reader van IDEC is de ultieme adaptieve oplossing voor traceerbaarheid, gebruiksautoriteit en controle. De KW2D-serie heeft een slim ontwerp met 4 LED-indicatoren die ook vanaf de zijkant zichtbaar zijn. De extra zoemer zorgt voor een betere gebruikservaring dankzij de zichtbare en hoorbare feedback over de bedieningsstatus.

De KW2D-serie is geschikt voor alle omgevingen waar een compact en slim ontwerp vereist is. De montage en integratie van de RFID-reader wordt vergemakkelijkt door het vlakke ontwerp en de beperkte diepte onder het paneel. Daarnaast kan dit paneel zelfs op een metalen oppervlak worden geïnstalleerd. Verder zorgt het ontwerp ervoor dat de RFID-reader bestand is tegen wasbeurten en olielekken.

Vragen

Heb je nog vragen over dit product? Bekijk de brochure voor meer informatie over deze nieuwe RFID-reader. Voor persoonlijk advies staan de experts van CC Nederland altijd voor je klaar! Stuur een mail of bel ons en we helpen je graag verder.

De nieuwe COB 03/3 BC: verbinding op een DIN-rail

ILME heeft een nieuwe COB module voor compacte connectoren en binnenwerken ontwikkeld. Hiermee wordt de bestaande praktische COB serie uitgebreid. De COB 03/3 BC is geschikt voor drie “21.21” bouwvorm connectoren en kan worden gemonteerd op twee manieren:

  • Eenvoudige klik montage op een standaard DIN-rail, zowel horizontale als verticale montage is mogelijk;
  • Schroefmontage op een vaste vlakke ondergrond.       

COB 03/3 BC

 

De nieuwe module biedt plaats voor 3 compacte metalen of kunststof behuizingen. Deze kunnen gemonteerd worden op de bovenplaat. De bovenplaat kan worden opengeklapt voor een eenvoudige installatie en aansluiting van de bedrading.

 

Overige voordelen van het nieuwe COB systeem:

  • Een reductie van installatie- en onderhoudstijd in vergelijking met standaard aansluitklemmen door de snelle en eenvoudige montage oplossing;
  • Een grote variatie aan connector opties, door de vele beschikbare compacte binnenwerken in deze bouwvorm, zoals krimp, SQUICH®, schroefaansluiting en verschillende data connectoren die gebruikt kunnen worden in deze module;
  • Een betrouwbare constructie gegarandeerd door robuust en stevig zelfdovend thermoplastisch materiaal.

Voor meer informatie over dit product kun je de productpagina van de COB 3/3 BC raadplegen. Een uitgebreid overzicht van deze serie kun je terugvinden op onze COB DIN-rail montage overzichtspagina.

Een geschikte ILINOX® klemmenkast voor elke toepassing

ilinox klemmenkast

CC Nederland heeft een breed aanbod aan RVS klemmenkasten van ILINOX®, specialist in het produceren van roestvrijstalen behuizingen. In ons assortiment zijn drie verschillende series opgenomen: de ILINOX® DE serie, de ILINOX® DS serie en de ILINOX® DEH serie. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen de klemmenkasten uit deze series.

De klemmenkasten van ILINOX®

De klemmenkasten van ILINOX® zijn ideaal voor het installeren van klemmenstroken of een hoofdschakelaar. De klemmenkasten zijn standaard voorzien van interne draadstiften die je kunt gebruiken voor het monteren van een montageplaat of DIN-rail. De klemmenkasten beschikken over een losse deksel met een siliconen afdichting ertussen die bestand is tegen oliën en chemicaliën. De deksels zijn voorzien van een aardingpunt waardoor de klemmenkast goed geaard kan worden. Alle klemmenkasten van ILINOX® zijn UL en CSA gecertificeerd. Dit betekent dat de klemmenkasten ook zijn goedgekeurd voor de Canadese en Amerikaanse markt.

Scotch-Brite afwerking

De klemmenkasten van ILINOX® hebben een 2B interne afwerking en een Scotch-Brite externe afwerking. Dit houdt in dat het RVS van de klemmenkast, ook wel bekend als junction box, is geslepen met een korrel van 320 tot 400. De klemmenkasten hebben door deze afwerking een oppervlakteruwheid van 0,24 micrometer. Hierdoor is de klemmenkast makkelijk te reinigen en blijven er bijvoorbeeld geen vingerafdrukken of vlekken achter op het RVS.

IK Waarden: de slagvastheid van de klemmenkasten

Omdat klemmenkasten veelal bestand moeten zijn tegen de trillingen van de machine is de slagvastheid van de klemmenkast belangrijk. Om vast te kunnen stellen hoe slagvast en eventueel vandaalbestendig de klemmenkasten zijn, worden ze onderworpen aan verschillende testen en keuringen. De resultaten worden uitgedrukt aan de hand van IK Waarden. Deze waarde wordt weergegeven van IK00 tot en met IK10. Hoe hoger de IK Waarde van een klemmenkast, hoe groter de slagvastheid waartegen deze bestand is. Vaak wordt de IK Waarde gecombineerd met de IP Waarde van een klemmenkast. Het is namelijk belangrijk dat de klemmenkast tegen een bepaalde trilling van de machine én waterdicht blijft.

ILINOX® DE-serie: de compacte basis klemmenkast

Ilinox DE-serie klemmenkast

Indien je op zoek bent naar een compacte basis klemmenkast zijn de klemmenkasten uit de ILINOX® DE-serie zeer geschikt. Deze klemmenkasten hebben een plaatdikte van 1.2 millimeter en zijn verkrijgbaar in vier verschillende bouwvormen die zijn voorzien van een gestanste deksel. Deze deksel beschikt over een losse afdichting en kan worden gesloten met behulp van kruiskopschroeven. Deze serie is IP66, wat inhoudt dat deze klemmenkasten volledig zijn beschermd tegen stof en waterbestendig zijn. Daarnaast is deze serie bestand tegen schokken van 2 Joule (IK07).

 

ILINOX® DEH-serie: de klemmenkast voor de voedingsindustrie

Ilinox DEH-serie klemmenkast

De klemmenkasten uit de ILINOX® DEH-serie zijn identiek aan de klemmenkasten uit de DE-serie. De klemmenkasten uit de DEH-serie zijn voorzien van een andere afdichting en sluiting van de deksel. Deze speciale kenmerken maken dat de klemmenkasten voldoen aan de EHEDG norm. Dit maakt deze klemmenkasten geschikt voor gebruik in de voedingsindustrie.

Afgestemd op de eisen voor de voedingsindustrie

De ILINOX® DEH-serie is niet alleen IP66, maar ook IP69K. Dit betekent dat deze klemmenkasten volledig stofdicht zijn en kunnen worden gereinigd met een hogedrukspuit. Dit is veelal een eis in de voedingsmiddelenindustrie. Verder zijn deze klemmenkasten alleen beschikbaar in AISI 316. Dit is een hoogwaardiger RVS dan AISI 304 en is daardoor beter bestand tegen bijvoorbeeld chemicaliën, oliën en zout. De gestanste deksels zijn voorzien van een losse blauwe siliconen afdichting die ook bestand is tegen reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn de kruiskopschroeven vervangen door speciale hygiënische bouten zodat er geen kans is op vuilophoping.

ILINOX® DS-serie: robuuste klemmenkasten met een hoge schokbestendigheid

Als je op zoek bent naar een robuuste klemmenkast met een hoge schokbestendigheid zijn de klemmenkasten uit de ILINOX® DS-serie ideaal. Doordat deze klemmenkasten IK10 zijn, zijn ze bestand tegen schokken van 20 Joule en daarmee ook vandaalbestendig. Deze klemmenkasten zijn zowel beschikbaar in AISI 304 en AISI 316. De deksel is vanuit een platte plaat eerst gezet, waarna de hoeken zijn gelast. Hierdoor is de deksel zeer robuust.

Ilinox DS-serie klemmenkast

Minder kwetsbaar en een hogere waterdichtheid

Bij deze klemmenkast is geen gebruik gemaakt van een losse afdichting, maar is de afdichting van siliconen foam direct op de deksel gespoten. De deksel is voorzien van inbusschroeven met een flens zodat je deze niet kunt kwijtraken. Deze schroeven, en dus de kwetsbare punten van de deksel, zijn geplaatst aan de buitenkant van de afdichting. Dit zorgt voor een betere waterdichtheid. Zo geldt ook voor deze klemmenkasten dat ze zowel IP66 als IP69K zijn, en dus ook kunnen worden afgespoten met een hogedrukspuit.      

Maatwerk

In totaal zijn er negen bouwvormen waar je uit kunt kiezen. Indien geen van de standaard negen bouwvormen geschikt zijn kan er, al vanaf 1 stuk, maatwerk worden geleverd. Hierbij blijft het design van de klemmenkast onveranderd, maar kunnen de afmetingen worden aangepast naar wens. Mocht je hier interesse in hebben, dan kun je contact opnemen met één van onze experts. Wij helpen je graag verder.

Montageplaten

Wij leveren ook montageplaten voor de klemmenkasten. Het kan een moeilijke opgave zijn om alle componenten in het kastje zelf te monteren. Met behulp van een montageplaat kun je de componenten monteren op een werkbank. Vervolgens kun je de montageplaat in zijn geheel op de draadeinden van de klemmenkast plaatsen.

3D laseruitsparingen voor strakke randen zonder bramen en vervorming

Voor alle klemmenkasten geldt dat ze, indien gewenst, kunnen worden voorzien van 3D laseruitsparingen. RVS is moeilijk te bewerken met een pons. Vaak ontstaan er bramen aan de randen van de uitsparingen. Ook kan de klemmenkast vervormen bij het maken van handmatige uitsparingen nauwkeurig gemaakt worden. Hierdoor behoudt de klemmenkast een nette afwerking en professionele uitstraling. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Vragen

Heb je een vraag of behoefte aan persoonlijk advies? De experts van CC Nederland staan altijd voor je klaar! Stuur een mail of bel ons en we helpen je graag verder.

Hoe je signaleringen toepast in de voedingsindustrie

Bij het selecteren van een signaaltoren voor de voedingsindustrie is het belangrijk om rekening te houden met de hygiëne-eisen en IP-waarden. WERMA, marktleider voor optische en akoestische signaleringen, maakt het mogelijk om een signaaltoren te vinden die geschikt is voor jouw toepassing. Signaaltorens van WERMA, ook wel signaalzuilen genoemd, worden niet voor niks vaak toegepast in de vleesverwerking en zuivelindustrie. In dit artikel lees je waarom signaaltorens van WERMA uitermate geschikt zijn voor de voedingsindustrie.  

De signaaltorens van WERMA

Signaaltorens spelen een cruciale rol in de bewakings- en besturingsfuncties in de mens-machinecommunicatie. Ze informeren machineoperators over de huidige systeemstatus door middel van visuele signalen. Ook geven ze risico's of dreigende gevaren snel en duidelijk weer door het signaal te wijzigen. De typische stoplichtkleuren van groen, amber (geel of oranje) en rood zijn het belangrijkst in de signaal technologie. Ze worden voornamelijk gebruikt voor eenvoudige signalering op een soortgelijke manier als stoplichten in het verkeer:

  • Groen: 'Actief' of 'In Bedrijf'
  • Geel/Oranje: 'Waarschuwing' of 'Attentie'
  • Rood: 'Gevaar' of 'Onmiddellijke actie of reactie is vereist'

Standaard signaaltorens voldoen echter niet altijd aan de eisen uit de voedingsindustrie. WERMA biedt echter meerdere signaaltorens die over de juiste IP-waarden en certificeringen beschikt.

IP-waarden: cruciaal in de voedingsindustrie

Om vast te kunnen stellen in welke mate de signaaltorens beschermd zijn tegen stof en water, worden er enkele testen en keuringen uitgevoerd. Het resultaat van deze testen worden aangeduid aan de hand van IP-waarden. Indien er bij een signaaltoren twee verschillende IP-waarden staan, betekent dit dat de signaaltoren is getest en gekeurd voor beide waarden. Zo staat elke combinatie van cijfers voor een aparte test die de signaaltorens hebben doorstaan. Het betekent niet per definitie zo is dat het hoogste cijfer ook de beste IP-waarde vertegenwoordigd. De IP-waarde geeft namelijk aan wat er gemeten wordt en is dus geen indicatie voor de kwaliteit van het elektronische apparaat. Zo kan een IP68 getest apparaat onder water gedompeld worden en een IP69K niet.

De KombiSIGN40: compacte signaaltoren IP66 en IP69K

De KombiSIGN40 is een compacte signaaltoren met een diameter van 40mm. Deze signaaltoren is uniek doordat hij, naast IP66, ook IP69K is. Dit betekent dat deze signaaltoren volledig stofdicht is en kan worden gereinigd met een hogedrukspuit. Dit is veelal een eis in de voedingsmiddelenindustrie. In bijvoorbeeld een vleesverwerkingsbedrijf moeten de machines aan het eind van de dag worden afgespoten om eventuele etensresten te kunnen verwijderen. Het risico bestaat dat elektronische onderdelen, waaronder signaaltorens, daarbij kapot kunnen gaan omdat ze niet goed waterdicht zijn. Doordat deze signaaltoren IP69K is afgedicht vormt dit niet langer een probleem.

Twee uitvoeringen: classic- of design-lijn

De KombiSIGN40 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de classic-lijn met een zwartkleurige behuizing en de design-lijn met een zilverkleurige behuizing met transparante lenzen. De signaaltoren uit de design-lijn is door zijn kleur goed te combineren met machines die gemaakt zijn van RVS. Daarnaast zorgt de lichte kleur van de signaaltoren uit de design-lijn ervoor dat eventuele vuiligheid beter zichtbaar is.  

Twee lichteffecten: TwinLIGHT en TwinFLASH

Bij het kiezen van optische elementen heb je de keuze uit TwinLIGHT en TwinFLASH. De TwinLIGHT variant is een lichtmodule dat middels een eenvoudige dipswitch instelbaar is als continu branden of als knipperlamp met een vaste frequentie. Bij de TwinFLASH variant kan gekozen worden voor een standaard flits of WERMA’s baanbrekende innovatieve Enhanced Visibility System (EVS). Met behulp van deze technologische ontwikkeling kan een bijzonder hoog niveau van bewustzijn worden gecreëerd. Door EVS geeft de lamp een unieke, onregelmatige flikkering aan. Door deze willekeurige lichtsignalen valt de lamp meer op. Bij een continu flitsende lamp is het risico namelijk groot dat het op een gegeven moment niet meer opvalt door het acclimatisatie-effect.

Stel je eigen combinatie samen

De KombiSIGN40 kan worden opgebouwd tot en met vijf losse elementen. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe de ideale signaaltoren voor jouw toepassing eruit moet komen te zien:

  • Stap 1: selecteer de gewenste optische of akoestische elementen
  • Stap 2: selecteer indien nodig de communicatiemodule voor uw toepassing
  • Stap 3: optioneel kun je een verlengstuk selecteren dat kan worden geïnstalleerd tussen het montagestuk en de communicatiemodule
  • Stap 4: selecteer het montagestuk

Indien dit je voorkeur heeft, kun je ook kiezen voor een van onze geassembleerde signaaltorens. Zo kun je met slechts één onderdeelnummer de meest populaire samenstelling bestellen.

KombiSIGN72: de grote broer van de KombiSIGN40

Wanneer een grotere diameter van de signaaltoren vereist is, biedt de KombiSIGN72 een goede uitkomst. Zo wordt er ook bij deze signaaltoren onderscheid gemaakt tussen een classic-lijn en design-lijn. Deze modulaire signaaltoren heeft een diameter van 72mm en is verder te vergelijken met de KombiSIGN40. Het grote verschil tussen de KombiSIGN72 en de KombiSIGN40 is dat de KombiSIGN72 niet IP69K, maar IP65 is afgedicht. Dit houdt in dat deze signaaltoren ook volledig stofdicht is, maar niet bestand is tegen reiniging met een hogedrukspuit. Wel is deze signaaltoren bestand tegen tijdelijke onderdompeling en sproeiwater. Hierdoor is deze signaaltoren zeer geschikt voor bijvoorbeeld de inpaklijnen in de voedingsindustrie.

CleanSIGN IP69K EHEDG: ook geschikt voor cleanrooms

De CleanSIGN IP69K EHEDG is een unieke signaaltoren die niet alleen IP69K afgedicht is, maar ook EHEDG gekeurd is. De voorgemonteerde signaaltoren bestaat uit verschillende lichtelementen die apart kunnen worden aangestuurd.

Geschikt voor gebruik in een cleanroom

De CleanSIGN is dé signaaltoren die volledig geschikt is voor gebruik in een cleanroom. Waar er bij de KombiSIGN40 door de vlakke bovenkant en geribbelde lens sprake kan zijn van ophoping van vuil of stof, is dit bij de CleanSIGN niet het geval. Door de schuine bovenkant en volledige afronding van de signaaltoren kan er geen vuil of stof ophopen. Dit maakt dat de CleanSIGN een zeer hygiënisch design heeft. De CleanSIGN signaaltoren is voorzien van blauwe afdichtingen. De CleanSIGN is EHEDG gekeurd en hierdoor is deze signaaltoren ideaal voor gebruik in de voedingsindustrie of in een cleanroom.

Drie varianten: Rood/Geel/Groen, RGY en RGB

De CleanSIGN is beschikbaar in drie verschillende varianten: de standaarduitvoering (rood/geel/groen), RGY en RGB. De RGY-variant maakt het mogelijk om verschillende combinaties aan te sturen. Zo is het mogelijk om de gehele signaaltoren in eenzelfde kleur te laten kleuren en kun je kiezen op welke volgorde de drie kleuren (rood, groen of geel) in de signaaltoren worden weergegeven. De RGB-variant geeft je nog meer ruimte voor persoonlijke invulling. Zo kun je kiezen uit een zevental kleuren die kunnen worden weergegeven en kun je zelf bepalen wat de kleurverdeling van de signaallamp moet zijn. Tot slot beschikt de RGB-variant over een EVS-functie.

Geïntegreerd akoestisch element van 85dB

Wanneer een signaaltoren volledig is afgedicht is het moeilijk om een luid geluid te produceren. Het geluid heeft immers een weg naar buiten nodig om hoorbaar te kunnen zijn. Desondanks beschikt de CleanSIGN over een akoestisch element dat een geluidsproductie van 85 dB weet te behalen.

Vragen

Heb je een vraag of behoefte aan persoonlijk advies? De experts van CC Nederland staan altijd voor je klaar! Stuur een mail, een chatbericht of bel ons en we helpen je graag verder.

De nieuwe MIXO Megabit module: ideaal voor industriële Ethernet-netwerken

ILME heeft haar assortiment connectoren verder uitgebreid met de nieuwe MIXO megabit module CX 08 D5. Deze module kun je toepassen bij een individueel IIoT- of databusnetwerk. Door de speciale segmenten kan een 8-polige ethernetkabel met 4 STP (Shielded Twisted Pair) of twee aparte 4-polige kabels met elk 2 STP en een eigen afschermingsaansluiting in een modulaire connector worden geïntegreerd.

De nieuwe CX 08 D5-serie heeft de volgende kenmerken:

  • Megabit Ethernet aansluiting tot 100MHz frequentie en 100Mbit/s transmissiesnelheid
  • Aansluiting van 2+2 gedraaide paren of 4 gedraaide paren (STP of UTP)
  • Enkele of dubbele kabelinvoer
  • Hoge elektrische waarden van 10A / 50V / 0,8kV 3 functionele aarde (GND / FE) en randaarde (PE) gescheiden van elkaar voor betere afscherming

V-TYPE beugels: verticale sluiting, extra stevig

V-TYPE beugel ILME

In de loop der jaren heeft ILME een volledig assortiment connectoren ontwikkeld om een maximale keuzevrijheid mogelijk te maken. De mogelijke keuzes omvatten ook de vergrendelingshendels, die variëren op basis van de specifieke behoeften.

Om hoge trillingen te weerstaan en een IP67 beschermingsgraad te garanderen, heeft ILME een innovatief verticaal sluitsysteem ontwikkeld, de V-TYPE beugel. De ILME V-TYPE is een extra sterke verticale sluitende roestvrijstalen beugel. De beugel zorgt voor een waterdichte afsluiting, sterke koppeling en weerstand tegen trillingen. Een perfecte oplossing is voor vele toepassingen.

Een beugel gebouwd om te weerstaan.

Nieuw voor machinebouw in de voedingsindustrie: een HD flexibele kabeldoorvoer en compacte food connector

Machinebouw voedingsindustrie

CC Nederland heeft een breed aanbod aan Hygiënisch Design (HD) producten die geschikt zijn voor machinebouw in de voedingsindustrie. Sinds kort zijn er twee unieke producten aan dit assortiment toegevoegd: een kabeldoorvoerplaat van icotek en een compacte connector van ILME. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van deze innovaties zijn voor machinebouw in de voedingsindustrie.

Eerste kabeldoorvoer met Hygiënisch Design KEL-DPZ-HD

Icotek is al jaren marktleider op het gebied van kabeldoorvoeren. Nu heeft het merk een uniek product op de markt gebracht: de allereerste kabeldoorvoer met Hygiënisch Design. Dit is speciaal voor de voedingsindustrie ontwikkeld. Het is een universele kabeldoorvoer met membraamsluiting, geschikt voor kabels met een diameter van 3,2 mm tot 22,2 mm en gemaakt van polyamide en elastomeer. Deze kunststoffen zijn bewerkt zodat er geen corrosie mogelijk is.

Bespaar ruimte en montagetijd

De HD kabeldoorvoer kun je gebruiken in plaats van de conventionele dure RVS wartels die doorgaans in de voedingsindustrie gebruikt worden. Een groot voordeel van deze kabeldoorvoer is dat er meerdere kabels in één gat doorgevoerd kunnen worden. Dat bespaart een hoop ruimte én montagetijd. Een ander groot voordeel is dat de kabeldoorvoer is te gebruiken voor ronde metrische uitsparingen M32, M40, M50 en M63.

Internationale normen in de voedingsindustrie

Het materiaal van de nieuwe kabeldoorvoer voldoet aan de richtlijnen van EHEDG, ECOLAB en de FDA. Dit betekent onder andere dat de kabeldoorvoer bestand is tegen reinigingsmiddelen die veelal worden gebruikt in de voedingsindustrie. Ook is de doorvoerplaat resistent tegen oliën, vetten en minerale producten. Hij is ook geschikt voor gebruik in een cleanroom en voldoet aan de EN ISO 14644 norm. Verder heeft de kabeldoorvoer de herkenbaar blauwe kleur (RAL5005) die gangbaar is in de voedingsindustrie om niet organische stoffen snel te herkennen. Daarnaast voorkomt het zeer gladde oppervlak dat er vuilophoping plaatsvindt, ook een belangrijke eis in de voedingsindustrie.

Vier verschillende IP-waarden

De kabeldoorvoeren voldoen aan twee IP-waarden, namelijk IP66 en IP68. Dat is te danken aan de dubbele afdichting; zowel aan de binnenkant als de buitenkant is een afdichting geplaatst. Ook als je een kabel uit de doorvoer haalt, kan je deze met de speciale blauwe pluggen dichten, zodat de waterdichtheid behouden blijft. Er zijn ook pluggen verkrijgbaar welke metaaldeeltjes bevatten en zijn daardoor detecteerbaar.

Compacte food connector voor de voedingsindustrie CKH

ILME was al de eerste leverancier met een kunststof connector die geschikt is voor de voedingsindustrie: de T-Type Hygienic. Nu is er ook een connector met compacte bouwvorm die ingezet kan worden in de voedingsindustrie: de CKH-MKH Hygienic. Deze nieuwe compacte connector is gemaakt van zelfdovend thermoplastisch materiaal (PA). Net als de icotek kabeldoorvoer is de ILME connector hierdoor bestand tegen de reinigings- en ontsmettingsmiddelen die vaak worden gebruikt in de voedingsindustrie, volgens de richtlijnen van ECOLAB. De connector kan ook gebruikt worden in de zogeheten splash area.

Unieke compacte bouwvorm 21.21

De bouwvorm van de nieuwe connector is 21.21, dat wil zeggen dat de afmeting van het binnenwerk 21mm bij 21mm is. Deze bouwvorm is uniek voor de levensmiddelenindustrie. Hierdoor is hij bijvoorbeeld ideaal toe te passen voor een kleine motorconnector of een RJ45 connector. Deze compactheid is een trend die we in diverse industrieën terugzien.

Verkrijgbaar in verschillende bouwvormen

De CKH-MKH Hygienic is verkrijgbaar als aanbouwhuis, wat je als chassisdeel aan de machine kan monteren met een open achterzijde, of als opbouwhuis met een M20-uitgang. De stekkers zijn verkrijgbaar met een M20- of een M25-uitgang. Daarbij kan je kiezen voor een rechte of haakse stekker. Tot slot zijn er ook speciale deksels te verkrijgen voor de CKH-MKH Hygienic.

Detecteerbaar door metaal en blauwe kleur

Alle afdichtingen van de connector zijn blauw gekleurd (RAL5005). Hiermee ze kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd, bijvoorbeeld door middel van visuele of video-inspectie, om te voorkomen dat er in geval van nood per ongeluk een onderdeel in de voedsellijn terecht komt. De vergrendelingshendels bevatten bovendien metaaldeeltjes waardoor ze traceerbaar zijn door metaaldetectoren.

Bestand tegen hogedrukreiniging

De CKH-MKH Hygienic beschikt over de IP66, IP67 en IP69 beschermingsgraad, waardoor de connector ook blijft functioneren bij hogedrukreiniging. Bovendien wordt zo een lange levensduur wordt gegarandeerd. De afdichtingen worden geleverd met de binnenwerken die in de connector worden geplaatst. Als je de CKH-MKH Hygienic gebruikt, dien je ook het rubbertje van het binnenwerk te vervangen. Daarvoor heb je de speciale blauwe afdichtingen die voor de waterdichtheid zorgen. Ook heb je een RVS schroef nodig. Zowel de blauwe afdichting als de RVS schroef worden met de CKH-MKH behuizingen gratis meegeleverd. Tevens zijn ze als sparepart verkrijgbaar.

Overige producten voor de voedingsindustrie

Heb je een grotere connector nodig in de voedingsindustrie? Kies dan voor de T-Type Hygienic. En voor een grotere kabeldoorvoer kan je terecht bij onze standaard kabeldoorvoerplaten. Als je op zoek bent naar een behuizing voor machinebouw in de voedingsindustrie, dan raden wij de HD klemmenkasten of de HD wandkasten aan. Voor advies kan je altijd terecht bij de specialisten van CC Nederland, bijvoorbeeld via de chat op deze pagina of door een mailtje te sturen naar info@ccned.nl.

Scroll to top