Vanwege Pasen en Goede Vrijdag zijn wij gesloten van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april 2024

Roestvaststaal als bescherming tegen roest

De grootste vijand van staal is roest. Kasten van roestvaststaal hebben een zeer lange levensduur en worden vooral toegepast in gebieden waar corrosiebestendigheid een belangrijke rol speelt. Toch kan er ook op een roestvaststaal roest ontstaan. Wat roest is en hoe staal roestvast wordt lees je in dit artikel.

Roest: de vijand van staal

Staal is veruit het meest gebruikte metaalhoudende materiaal. In Europa zijn er wel 2500 verschillende types staal, elk met hun eigen eigenschappen. Hierdoor zijn ze voor veel verschillende toepassingen geschikt. Het belangrijkste nadeel van staal is echter dat het ijzer dat erin verwerkt is corrosiegevoelig is, omdat het oxideert samen met water en zuurstof.

Er ontstaat roest: ijzer(II)-oxide, ijzer(III)-oxide en kristalwater dat daarin is opgenomen. Roest beperkt de draagkracht van staal, doordat het poreus en mechanisch zwak is. Door het oxideren wordt het volume steeds groter en schilfert de roest er vervolgens af. Hierdoor zullen uiteindelijk ook de dieper gelegen delen van staal aangetast worden door de roest.

Bescherming tegen roest

In het algemeen kan staal tegen roest worden beschermd door te voorkomen dat het in aanraking komt met zuurstof, water of luchtvochtigheid, zodat het niet oxideert. De meest voorkomende manier om roest te voorkomen is door een beschermlaag aan te brengen, zoals lak. Beschadigingen van de laklaag kunnen echter de corrosiebescherming opheffen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan krassen in autolak of een boorgat in een gelakt stalen onderdeel.

Wat is roestvaststaal?

Een veel betere en elegantere oplossing om corrosie te voorkomen is roestvaststaal, ook wel roestvrijstaal genoemd. De term roestvrijstaal is echter niet juist, aangezien nieuw staal dat nog geen roest heeft altijd roestvrij is. Al in 1912 werd het eerste patent aangevraagd voor roestvaststaal en inmiddels zijn er honderden soorten roestvaststaal die in verschillende gebieden kunnen worden gebruikt.

Hoe wordt staal roestvast?

Door het toevoegen van additieven aan de legering kunnen de eigenschappen van staal worden veranderd. Om staal roestvast te maken moet ten minste 10,5% chroom in de legering aanwezig zijn. Het chroom vormt een dunne laag chroomdioxide op het oppervlak. Dit voorkomt dat het staal in aanraking komt met zuurstof of water, waardoor het niet kan gaan roesten.

Bovendien kan een beschadigde chroomdioxide laag zichzelf weer herstellen! Ondanks het feit dat de laag chroomdioxide erg dun is, zal het chroom op de plek van beschadiging namelijk snel oxideren, waardoor de oude bescherming zich weer herstelt. Dit wordt ook wel een zelfherstellend oppervlak genoemd.

Onder bepaalde omstandigheden kan roestvaststaal tóch sporen van roest laten zien. De invloed op een component van roestvaststaal is sterk afhankelijk van het oppervlak. Zeer ruwe oppervlakken en verdiepingen zijn bijvoorbeeld kwetsbaarder voor roest, omdat o.a. zoutwater aerosolen zich hierin kunnen afzetten. Als polijsten geen optie is, zal er goed gereinigd moeten worden of een extra beschermlaag aangebracht moeten worden, zoals lak.

CC Nederland

CC Nederland heeft een ruim assortiment roestvaststalen schakelkasten. Kenmerkend voor onze kasten is de goede waterdichtheid en beschermingsgraad van IP66/IP69K. Wij bieden een uitgebreid programma aan van RVS schakelkasten in AISI304 of AISI316L: staande kasten, wandkasten, kasten met hygiënisch design, drukknopkasten, klemmenkasten, bedienkasten, consoles, computerkasten, lessenaars en ATEX kasten. Heb je vragen of wil je graag advies welke roestvaststalen kast het beste is, neem dan vooral contact op! Ook staan wij voor je klaar in de chat.

Deel:

Scroll to top