Noodstopschakelaars van CC Nederland: compact en veilig

Noodstopschakelaars-CC-Nederland

Noodstopschakelaars, ook wel E-stops genoemd, worden toegepast in allerlei soorten machines. De functie van de noodstopschakelaar is simpel: als er noodsituatie is, druk je op de knop en de machine stopt. Zo simpel als de functie is, zo streng zijn de eisen waaraan de noodstopknop moet voldoen. Het is immers een essentieel onderdeel in machines. Om verwondingen, letsel of nog ernstigere situaties te voorkomen, moet je er altijd zeker van kunnen zijn dat de noodstopknop goed functioneert. In de noodstopschakelaars van CC Nederland zijn verschillende technische innovaties toegepast om de veiligheid van machineoperators te waarborgen.

 

Veiligheidseisen voor noodstopknoppen

Tekstvak Europese regels noodstopEen van de eisen waar noodstopknoppen aan moeten voldoen, zoals vastgelegd in de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG, is dat ze in de meeste gevallen moeten beschikken over dubbele contacten. Als een van de contacten niet functioneert, zal er zo altijd terug worden gevallen op het tweede contact. Volgens de norm mag een enkele oorzaak van falen namelijk niet leiden tot gevaar. Daarnaast dienen de contacten van een noodstop verbreekcontacten te zijn, ofwel NC-contacten (normally closed contacten). Dat wil zeggen dat de contacten in rust gesloten zijn. Als de schakelaar ingedrukt wordt, worden de contacten verbroken. Het grote voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld een kabelbreuk direct gedetecteerd wordt. De contacten staan dan namelijk niet meer met elkaar in verbinding, wat de noodstop zal activeren. Ook als een van de contacten blijft “plakken” zal er door het veiligheidsrelais geschakeld worden naar een veilige situatie. Tot slot wordt er voorgeschreven dat een noodstopschakelaar een rode operator moet hebben en wordt voorzien van een gele achtergrond.  Zo is de knop herkenbaar en altijd snel te vinden. CC Nederland biedt hiervoor diverse gele markeerplaten en ledindicatieringen aan.

Safe Break Technology

De IDEC noodstopschakelaars van CC Nederland beschikken over Safe Break Technology (met uitzondering van de YW-serie en de HW-serie). Dit garandeert dat de machine stopt als de noodstopknop beschadigd is, ook als de operator niet gemonteerd is op het contactelement. Zo wordt er dus altijd een veilige situatie behouden. Dat is te danken aan de omgekeerde energiestructuur. Dit wordt weergegeven op onderstaande afbeelding.

E-stops

De werking van noodstopknoppen uit de X-serie van IDEC (links) en traditionele noodstopknoppen (rechts)

Als je op traditionele noodstopknoppen drukt, wordt er druk op de veer gezet, zodat de NC-contacten uit elkaar gaan. Bij noodstopschakelaars met Safe Break Technology is het andersom. Er staat druk op de veer om de NC-contacten bij elkaar te houden. Het indrukken van de knop zorgt ervoor dat de druk wegvalt, waardoor de machine stopt. Als de knop niet meer functioneert, en de druk op de veer dus verdwijnt, wordt de noodstop met Safe Break Technology automatisch geactiveerd. Machines met traditionele noodstopschakelaars kunnen in dat geval echter nog wel doordraaien.

 

Zo kies je de juiste noodstopschakelaar

CC Nederland beschikt over een breed assortiment aan noodstopschakelaars. Zo is er altijd een noodstopknop te vinden die geschikt is voor jouw toepassing. Aan de hand van onderstaande vijf factoren, bepaal je welke noodstopschakelaar jij nodig hebt.

1.     Afmetingen

Machines worden steeds kleiner en dus is het vinden van ruimte voor alle onderdelen in de constructie een toenemend probleem. Dat geldt ook voor de verwerking van de noodstopschakelaar. Daarom is het van belang om als eerst vast te stellen wat de diameter mag zijn van het gat waarin de noodstopknop gemonteerd wordt. In de branche worden diameters van 16 mm, 22 mm en 30 mm als standaardmaten gebruikt. De kleinere noodstopknoppen, zoals de X6-serie, zijn bijvoorbeeld toepasbaar in afstandsbedieningen. Als er weinig inbouwruimte is, zijn deze noodstoppen ideaal. De grotere noodstopknoppen worden veelal toegepast in productiemachines en voertuigen. Ook kan gekozen worden voor de grootte van de rode operator, ook wel paddenstoelknop genoemd. De operators zijn verkrijgbaar in diamters van 29 mm tot 60 mm. Welke diameter voor jou geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Als je met handschoenen werkt, vind je het wellicht prettiger om met een grotere knop te werken.

Kies voor ruimtebesparing met de X-series

Traditionele noodstopknoppen nemen aan de achterkant vaak veel ruimte in de machine in. Een groot voordeel van onze XA-serie (16 mm), XW-serie (22 mm) en XN-serie (30 mm) is dat deze over een compact contactblok beschikken, waardoor de inbouwdiepte minimaal is. Bovendien kunnen er meer contacten in dit blok verwerkt worden (maximaal vier contacten plus een ledaansluiting) dan in traditionele contactblokken. Wil je extra contacten toevoegen aan een traditionele noodstopknop, dan zal je een extra contactblok moeten toevoegen, wat nog meer ruimte kost.

2.     Het aantal contacten

Meestal wordt er gebruik gemaakt van twee NC-contacten in de noodstopknop, zoals omschreven in de machinerichtlijn. In sommige constructies is het wenselijk om over een derde en vierde contact te beschikken. Als je bij activatie van de noodstop bijvoorbeeld een melding wil krijgen op een extern besturingssysteem, zoals een PLC, is er een extra contact nodig. Dit contact wordt ook wel een hulpcontact of monitoringscontact genoemd. Als de machineoperator een melding krijgt, kan hij bijvoorbeeld direct zien welke noodstopknop waar geactiveerd is.

3.     Aansluitingsmethode

Een derde factor die bepalend is in de keuze van een noodstopschakelaar, is de gewenste aansluitingsmethode. Kleinere noodstopschakelaars worden vaak gemonteerd door middel van een soldeeraansluiting, omdat daarbij geen ruimte is voor een schroefaansluiting. De grotere uitvoeringen worden veelal wel voorzien van een schroefaansluiting.

4.     Plaats

Niet alle noodstopknoppen worden in de machine gebouwd. Je kan ook kiezen voor een opbouwknop. De noodstopschakelaar wordt dan op een extern station gemonteerd. Deze wordt vervolgens aangesloten op de centrale veiligheidssturing van de machine. Opbouwknoppen kunnen zo eenvoudig op elke gewenste plek geplaatst worden. In een lange productielijn is het bijvoorbeeld wenselijk om meerdere noodstopknoppen te plaatsen. Een belangrijk aspect van de noodstop is namelijk dat deze alle machines en gevaren uit kan schakelen die in het gezichtsveld aanwezig zijn, bijvoorbeeld als een machineoperator een collega in gevaar ziet. In dit geval is er sprake van een lijnnoodstop. Een noodstopknop moet dus altijd binnen handbereik zijn.

5.     Ledindicatie

Tot slot kan er gekozen worden voor een knop met of zonder ledindicatie. Op noodstopknoppen met ledindicatie gaat er een lampje branden als de noodstop geactiveerd is. Zo kan snel en eenvoudig gedetecteerd en gesignaleerd worden welke noodstopschakelaar is geactiveerd. Als je kiest voor een knop zonder ledindicatie, kan je altijd een ledindicatiering toevoegen, ook als de constructie al af is.

 

Noodstopknoppen voor internationaal gebruik

Na het activeren van een noodstop dient deze ontgrendeld te worden. Met de noodstopschakelaars van CC Nederland kan dat op twee manieren: door te draaien of door te trekken. Dit maakt onze noodstopschakelaars geschikt voor toepassingen in zowel Europa (waar een draaiontgrendeling de standaard is) als Amerika (waar een trekontgrendeling de standaard is). Dat is wel zo handig als je jouw machines levert in landen op meerdere continenten.

 

Noodstopknoppen in de voedingsindustrie

Speciaal voor de voedselindustrie biedt CC Nederland een serie noodstopschakelaars aan die voldoet aan de hygiëne-eisen: de XW Hygienic Design. De operator van deze schakelaar is voorzien van een glad design. Knoppen die ribbels bevatten, zouden namelijk vuil vast kunnen houden. Dit brengt de hygiëne in gevaar. Onze noodstopschakelaars voor de voedingsindustrie zijn verkrijgbaar met twee tot vier contacten. Ook zijn er een uitvoeringen met ledindicatie.

 

Persoonlijk advies

Wil jij persoonlijk advies over welke noodstopschakelaar het beste past in jouw constructie? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via de chat of ons contactformulier. Ook kan je een mailtje sturen naar info@ccned.nl of even bellen naar 079 82 000 20. Onze experts staan altijd voor je klaar!

Deel:

Scroll to top