De beste kabeldoorvoer voor machines: een overzicht

Kabeldoorvoer kabelmanagement

Kabelmanagement is essentieel bij de productie en implementatie van machines, in de breedste zin van het woord. Daarom heeft CC Nederland de kabeldoorvoerproducten van ICOTEK in haar assortiment. De kabelafscherming van ICOTEK is efficiënt, betrouwbaar en bijzonder eenvoudig in de montage. Voor elke toepassing is er een geschikt kabeldoorvoersysteem beschikbaar. In dit artikel lichten we drie belangrijke productgroepen uit omtrent kabelmanagement: frames, wartels en platen. Maar we beginnen met de basis: wat verstaan we onder kabelmanagement?

Wat is kabelmanagement?

Kabelmanagement is het efficiënt en veilig verwerken van kabels rondom of binnen technische apparatuur. Door de kabeldoorvoer goed te organiseren behoud je overzicht over je kabelnetwerk. Bovendien zorg je voor het behoud van de kabel en een optimale en veilige werking van de machines waarop de kabels zijn aangesloten.

Kabeldoorvoer van ICOTEK: snelle en eenvoudige montage

Alle producten van ICOTEK worden gekenmerkt door de snelle en eenvoudige montage. In sommige gevallen is er zelfs geen gereedschap nodig.

1.    Modulaire kabeldoorvoerframes: een gepatenteerd systeem van ICOTEK

Voor het invoeren en afdichten van geconfectioneerde kabels met industriële connectoren heeft ICOTEK een speciaal systeem met modulaire frames ontwikkeld. De frames zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame is te vinden. Een groot voordeel van de frames van ICOTEK is het grote aantal kabels dat op het kleine oppervlak verwerkt kan worden.

Splitframes: eenvoudig en efficiënt kabelmanagement

De kabeldoorvoersystemen van ICOTEK worden gekenmerkt door splitframes. Dat wil zeggen dat de frames gespleten doorvoertules bevatten. Hierdoor hoef je de kabels niet handmatig te bewerken. Bovendien kan er een grote diversiteit aan kabels worden doorgevoerd, omdat er verschillende tules in een frame geplaatst kunnen worden. Kortom, het doorvoeren van kabels wordt door het gebruik van frames bijzonder eenvoudig, snel en kostenefficiënt.

Het unieke KEL-systeem

De KEL-systemen van ICOTEK bestaan uit een frame dat is op te delen en meerdere gleuven waarin doorvoertules geplaatst kunnen worden. Belangrijk is dat de doorvoertules die gebruikt worden passen bij de diameters van de kabels. Alleen dan is er een hoge mate van bescherming (tot IP68/UL type 4X) en biedt het systeem trekontlasting zoals omschreven in de norm EN 62444. De KEL-systemen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame te vinden is. Indien je het kabeldoorvoerframe plaatst in een omgeving waarin veel vocht en/of stof voorkomt, raden wij de KEL-ER-serie aan. Heb je weinig ruimte om al je kabels te organiseren? Kies dan voor een frame uit de KEL-E-serie. Voor kabels met een grote diameter (tot 75 mm) kun je het beste een kabeldoorvoerframe uit de KEL-183-serie aanschaffen.

2.    Deelbare wartels: volledig deelbaar en gebruiksvriendelijk

Voor het doorvoeren van connectorkabels of complete kabelbomen in behuizingen, bedieningspanelen of machines, gebruik je een deelbare wartel. Net als de frames zijn de wartels van ICOTEK deelbaar, waardoor er ruimte is voor het georganiseerd doorvoeren van diverse kabels (met een diameter van maximaal 35 mm). Er is ruimte voor maximaal vier nauwsluitende doorvoertules, afhankelijk van de grootte van de wartel.

Doorknippen kabels en opnieuw aansluiten niet nodig

Het grote voordeel van de wartels van ICOTEK is dat het doorknippen van kabels niet nodig is, in tegenstelling tot conventionele wartels. Dit maakt montage bijzonder eenvoudig en de garantie op je kabels blijft zo ook nog eens behouden. Bovendien is het hierdoor mogelijk om elektrische, pneumatische of hydraulische leidingen zonder connectoren en geribbelde leidingen en slangen door te voeren en af te dichten. Ook het monteren van de wartel in of op de toepassing is een fluitje van een cent. De wartel kan in de muur geklikt worden of geschroefd met een zeskantige borgmoer, zonder gereedschap.

Welke wartel past bij mijn toepassing?

De klassieker onder de wartels is de KVT van ICOTEK, voor een breed scala aan toepassingen. Voor een hoge mate van bescherming tegen vocht en stof kies je voor de KVT-ER. Indien er voor jouw toepassing frontale montage benodigd is, gebruik je de KVT 80. Deze wartel is daardoor tevens geschikt voor een grote stekker met CEE-vorm. Wil je een grote connector doorvoeren? Dan raden we de KVT-SNAP aan. Doorvoeren in een hoek van 90°, ten opzichte van de behuizing of de machinewand, doe je met de KVT-W90.

3.    Doorvoerplaten

Voor kabeldoorvoer in schakelkasten, panelen of machines gebruik je de doorvoerplaten van ICOTEK. Hiermee wordt een goed alternatief geboden voor traditionele kabelwartels zodat kosten, ruimte en tijd bespaard kunnen worden. De dichtheid van de kabels wordt bovendien aanzienlijk verhoogd met het gebruik van een doorvoerplaat. De montagetijd is daarnaast een stuk korter in vergelijking met de montagetijd van een meerdere wartels. Er is immers maar één uitsparing nodig.

Diverse vormen en maten

Er kan gekozen worden voor een robuust frame van metaal of van kunststof. De platen zijn verkrijgbaar in een rechthoekige vorm, maar ook in een ronde vorm (KEL-DP en KEL-DPZ). In de plaat is ruimte gemaakt voor meerdere kabels met diverse diameters in de vorm van membranen. Je prikt simpelweg de membranen door die je wilt gebruiken en hier voer je de kabel doorheen. De kabels worden dubbel afgedicht dankzij de conische vormen aan de achterkant van de plaat.

Vraag een gratis ICOTEK sample kit aan

Producten van ICOTEK uitproberen? Dat kan! Bij CC Nederland kan je een gratis sample kit aanvragen via dit formulier.

Advies op maat

Natuurlijk zijn er nog meer kabeldoorvoersystemen en -oplossingen verkrijgbaar. Neem contact op met de experts van CC Nederland om vast te stellen welk systeem het beste past bij jouw situatie!

Deel:

Scroll to top