Meerpolige industriële connectoren, hoe kies je de juiste connector voor je toepassing

industriele-connector-meerpolige-heavy-duty

Industriële meerpolige connectoren, ook wel heavy duty connectoren, komen in een breed scala aan toepassingen voor, van verpakkingsmachines tot windmolens en kermisattracties. Industriële connectoren zie je met name op machines die getransporteerd dienen te worden of die vaak afgebroken en weer opgebouwd worden. Ook komen meerpolige connectoren vaak voor op een machinedeel dat af en toe aan de machine gekoppeld dient te worden. Bekijk ons volledige assortiment meerpolige connectoren.

Wij helpen met het samenstellen van de juiste meerpolige stekker

CC Nederland biedt het volledige assortiment industriële connectoren van ILME. Dit zijn hoogwaardige meerpolige stekkers die langdurig blijven werken. Het blijft echter een gevoelig punt in de installatie. Daarom is het belangrijk om de juiste connector te kiezen. In dit artikel lees je alles over de vele mogelijkheden die er zijn voor het samenstellen en kiezen van jouw meerpolige stekker. Liever direct advies? Start een chat met een van onze specialisten of stuur een mailtje naar info@ccned.nl.

 

Inhoudsopgave

  1. De opbouw van een industriële connector
  2. Wanneer een industriële connector essentieel is
  3. Zo kies je de juiste industriële connector
  4. Stap 1: Kies het binnenwerk van de meerpolige stekker
    1. MIXO: de modulaire binnenwerken van ILME
  5. Stap 2: Kies de behuizing o.b.v. de toepassing
    1. C-Type: de klassieker onder de behuizingen
    2. Corrosiebestendige constructies
    3. Waterdichte constructies
    4. Levensmiddelenindustrie
    5. Meerpolige stekkers in schakelkasten
    6. Meerpolige stekkers bij hoge temperaturen
    7. Theatertechniek
    8. Elektromagnetische compatibiliteit
    9. Groot en klein
  6. Advies op maat

 

1.    De opbouw van een industriële connector

Binnenwerk en behuizing

Een industriële connector is een verbinding op een machine of installatie die in en uit elkaar moet kunnen. De connector bestaat uit twee binnenwerken en bijhorende behuizingen die kunnen variëren in grootte. In het binnenwerk is ruimte voor diverse contacten. Daarom noemen we een industriële connector ook wel meerpolige stekker. De behuizing beschermt het binnenwerk tegen specifieke omstandigheden uit de omgeving waarin de industriële connector wordt geplaatst.

Een industriële connector gebruik je om machinedelen met elkaar te verbinden, maar bijvoorbeeld ook voor de verbinding tussen machine en voeding. Bij een statische toepassing is een meerpolige stekker niet nodig. Hierbij kan beter reguliere kabeldoorvoer door middel van o.a. frames, wartels en tulen worden toegepast.

 

2.    Wanneer een industriële connector essentieel is

Als je een deel van een machine aan een productielijn moet koppelen, dan doe je dit met een industriële connector. Als de productie voltooid is, koppel je de machine eenvoudig weer los. Daarnaast bouw je een machine vaak op voor een test in eigen huis voordat deze naar de klant getransporteerd wordt. De machine moet dus weer uit elkaar kunnen om op transport te gaan. Met een industriële connector is het geheel gemakkelijk uit elkaar te halen en opnieuw op te bouwen. Dit bespaart enorm veel montage- en installatietijd.

Op voertuigen, in de carrosseriebouw, worden industriële connectoren bijvoorbeeld veel gebruikt. Denk hierbij aan vuilniswagens, waarbij de vrachtwagen verbonden wordt met de achterlader. Een degelijke en robuuste verbinding is dan essentieel. Bouwliften maken ook vaak gebruik van meerpolige stekkers. Na elk bouwproject moet de lift immers weer uit elkaar gehaald worden. Hetzelfde geldt voor bouwinstallaties die verhuurd worden. Zo zijn er tal van toepassingen op te sommen.

 

3.   Zo kies je de juiste industriële connector

De keuze van de juiste industriële connector hangt sterk af van de toepassing. Daarnaast zijn eventuele externe factoren waaraan de industriële connector wordt blootgesteld van belang. Denk hierbij aan de omgeving, temperaturen en reinigingsmiddelen. CC Nederland heeft in haar assortiment daarom gekozen voor de meerpolige stekkers van ILME. In tegenstelling tot alternatieve merken zoals HARTING biedt ILME namelijk een breed scala aan meerpolige stekkers. Zo kan er voor elke specifieke toepassing een geschikte industriële connector gebruikt worden. Het samenstellen van de juiste industriële connector begint bij het kiezen van het binnenwerk.

 

4.    Stap 1: Kies het binnenwerk van de meerpolige stekker

Welk type binnenwerk het meest geschikt is voor jouw toepassing, hangt af van het gewenste aansluitgemak en de benodigde contactdichtheid. Ook de gewenste betrouwbaarheid van de aansluiting speelt een rol. Verder zijn natuurlijk de stroom (aantal ampère) en de kabeldiameters bepalend om de juiste grootte vast te stellen.

Het binnenwerk van een industriële connector bevat twee kanten: de male-kant en de female-kant. Hierbij zijn er verschillende soorten aansluitingen mogelijk, zoals een schroefaansluiting of een veerklem. Daarnaast zijn er meerpolige stekkers met een SQUICH®-aansluiting verkrijgbaar. Dit is een nieuwe snelle aansluittechniek waarbij geen gereedschap nodig is. Wanneer een sterke gasdichte verbinding benodigd is, kies je voor een connector met een krimpverbinding. Het voordeel van deze verbinding is dat je veel contacten op een klein oppervlak kwijt kan. In een krimpcontact maak je met een speciale krimptang een gasdichte verbinding.

4.1  MIXO: de modulaire binnenwerken van ILME

Standaard binnenwerken bestaan uit één blok waarop alle contacten gemonteerd worden. Met onze modulaire binnenwerken, de MIXO-serie van ILME, is het mogelijk om zelf de ideale meerpolige stekker samen te stellen. Het grote voordeel hiervan is dat je één meerpolige stekker kunt gebruiken waarvoor je in andere gevallen meerdere stekkers voor aan had moeten schaffen. MIXO is de gebruiksvriendelijke tegenhanger van Han-Modular® van HARTING. Bovendien is MIXO compatibel met Han-Modular®. Alleen het frame is hierbij anders. Het grote voordeel van MIXO is dat dit frame vele malen gebruiksvriendelijker is dan dat van Han-Modular®. Hulp nodig bij het samenstellen van jouw modulaire meerpolige stekker? Neem dan contact op met een van onze experts of lees onze blog hierover!

 

 

5.    Stap 2: Kies de behuizing o.b.v. de toepassing

De eerste stap in het kiezen van de juiste behuizing is het bepalen van de plaats op de machine waar de industriële connector bevestigd wordt. De industriële connector kan bijvoorbeeld aan de machine gemonteerd worden met een aanbouwhuis, ook wel chassisdeel genoemd. Ook kan de connector op de machine gebouwd worden met een opbouwhuis, bijvoorbeeld als het niet mogelijk is om een gat in de machine te maken. De warteluitgang zit dan aan de zijkant. Ook een zogeheten zwevende verbinding is mogelijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van een stekkerhuis en een koppelhuis. Voor alle behuizingen zijn passende deksels beschikbaar, indien je ze wil afdekken wanneer ze niet in gebruik zijn.

De tweede stap is het kiezen van de stekker zelf. Deze is beschikbaar in twee varianten: met een haakse of met een rechte uitgang.

Last but not least zijn de omgeving en de toepassing van de meerpolige stekker sterk bepalend in de keuze voor de juiste behuizing. CC Nederland zet veel voorkomende toepassingen en de behuizingen die hierbij passen voor je op een rijtje.

5.1  C-Type: de klassieker onder de behuizingen

We beginnen het rijtje met een serie behuizingen die allround ingezet kan worden. Wanneer er een betrouwbare verbinding nodig is die makkelijk uit elkaar kan worden gehaald, is de C-Type-serie van ILME aan te raden. Deze aluminium serie is niet voor niks de klassieker onder de behuizingen. C-Type behuizingen zijn vergelijkbaar met de Han®-serie van HARTING, maar worden over het algemeen als beter en gebruiksvriendelijker beschouwd.

5.2  Corrosiebestendige constructies

Het komt vaak voor dat standaard aluminium industriële connectoren last hebben van corrosie. T-Type is een unieke serie behuizingen is volledig van kunststof gemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat het corrosiebestendig is, in tegenstelling tot de mix van aluminium en nikkel die doorgaans voor behuizingen gebruikt wordt.

Voor de meest extreme omgevingen raden we de E-Xtreme® behuizingen aan. Deze behuizingen zijn voorzien van een titanium-plasmacoating, wat het de meest robuuste serie voor maakt. Zo is deze behuizing bestand tegen invloeden van zout, waardoor hij bijvoorbeeld toe te passen is in de zee- en havenbouw, strooiwagens en andere voertuigen die in aanraking komen met pekel.

Voor behuizingen die bestand zijn tegen chemische invloeden is de W-Type-serie beschikbaar. Doordat er een hoog gehalte aluminium is gebruikt voor deze behuizingen, is de kans op corrosie aanzienlijk kleiner. Ook de Viton® afdichtingen zijn bestand tegen veelvoorkomende chemicaliën.

5.3  Waterdichte constructies

In waterdichte constructies gebruik je de V-Type-serie of de waterdichte IP68-serie. De V-Type behuizingen hebben een hogere IP-waarde, de mate van waterdichtheid, namelijk IP67. Deze behuizing is dus beter bestand tegen vocht. De beugels, volledig gemaakt van rvs, trekken de afdichting namelijk strakker aan dan bij andere series het geval is. Waar de V-Type-serie beschikt over een hoge mate van waterdichtheid, gaat de IP68-serie nog een stap verder. Deze is met zijn IP-waarde van IP68 namelijk geschikt voor toepassingen onder water (tot maximaal één meter).

5.4  Levensmiddelenindustrie

Speciaal voor de levensmiddelenindustrie is er een hygiënevariant van de T-Type-Hygienic-serie. De afdichtingen die in deze behuizingen worden gebruikt, zijn bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Lees meer over deze speciefieke productlijn connectoren in dit uitgebreide artikel: Vernieuwde ILME T-Type Hygiënische connectoren een ander relevant artikel is CKH Hygienic: Connector voor voedingsmiddelenindustrie 

5.5  Meerpolige connectoren in schakelkasten

Voor een stekkerverbinding in een schakelkast is de COB-serie (Connector On Board) aan te raden. Omdat deze meerpolige stekkers worden toegepast in een beschermde omgeving is een beschermende robuuste behuizing niet nodig.

5.6  Meerpolige connectoren bij hoge temperaturen

Voor toepassingen waarbij de industriële connector wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (tot 180°C) is er een speciale serie. Deze behuizingen zijn voorzien van een speciale coating en Viton® afdichtingen. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor industriële connectoren in de metaalindustrie.  

5.7  Theatertechniek

De LS-Type-serie bestaat uit zwartgekleurde behuizingen speciaal voor de theatertechniek. Bij deze toepassing mogen stekkers immers niet zichtbaar zijn. Bovendien gaan installaties die in het theater gebruikt worden vaak in en uit elkaar, waar de LS-Type-serie eveneens voor geschikt is.

5.8  Elektromagnetische compatibiliteit

De EMC-serie wordt toegepast wanneer EMC (elektromagnetische compatibiliteit) benodigd is. Deze behuizingen zijn voorzien van een speciale coating en de afdichtingen bevatten geleidend grafiet voor een maximale demping. Deze serie wordt vaak ingezet voor servo- en motorkabels, bijvoorbeeld bij robots.

5.9  Groot en klein

De naam van de BIG-serie zegt het al: het betreft grote behuizingen. Deze worden logischerwijs toegepast wanneer er veel ruimte nodig is in de connector, bijvoorbeeld als er veel kabels of kabels met een grote diameter doorheen lopen. Ook behuizingen met een grotere centrale beugel behoren tot de mogelijkheden. Binnenwerken met krimpcontacten kunnen bijzonder veel polen bevatten. Des te meer polen het binnenwerk van de meerpolige stekker bevat, des te moeilijker de stekker in en uit elkaar gaat. Met een grote beugel gaat dit gemakkelijker. Juist kleinere behuizingen nodig? Dan is de CK-serie wat voor jou. Dit zijn compacte behuizingen voor kleine verbindingen in het veld.

 

6.    Advies op maat

Vanwege de eindeloze mogelijkheden en combinaties op het gebied van industriële connectoren, is het altijd aan te raden om contact op te nemen voor persoonlijk advies. De specialisten van CC Nederland staan altijd voor je klaar!

Deel:

Scroll to top