Push-in aansluitklemmen: betrouwbare, veilige en efficiënte bedrading

Push-in technologie IDEC

Schakelkasten vereisen de aansluiting van veel verschillende apparaten die in de besturingskast worden gemonteerd of geïnstalleerd. Het aansluiten van alle bedrading kost vaak een hoop tijd. Tegenwoordig moet de ‘downtime’ steeds korter worden. Daarom is het belangrijk dat de bedrading steeds sneller wordt aangesloten. Daarnaast moeten de aansluitingen ook veiliger worden en eenvoudig aan te passen zijn. IDEC heeft hier dé oplossing voor: de nieuwe push-in technologie.

De nieuwe push-in aansluitklemmen van IDEC

De push-in aansluittechniek is een nieuwe bedradingsmogelijkheid die aan een groot aantal IDEC componenten en automatiseringsproducten wordt toegevoegd. IDEC heeft de nieuwe push-in aansluitklemmen ondertussen al toegepast op drukknoppen en noodstoppen van de HW-serie, controlelampen, keuzeschakelaars, geselecteerde programmeerbare PLC’s en aansluitvoeten van de RU-serie. Om dit brede assortiment aan te vullen brengt zij nu ook de schakelaars uit de CW-serie en aansluitvoeten uit de SU- en SJ-serie met deze technologie op de markt.

De traditionele schroefaansluitingen

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van schroefaansluitingen om draden voor elektronische apparaten mee aan te sluiten. Hierbij heb je slechts een schroevendraaier nodig om de draden vast te zetten. Dit is een zeer eenvoudige manier van draden verbinden, maar om de industriële aansluitingen op bedieningspanelen veilig te maken moet men zich wel aan vaste specificaties houden. Een verkeerde installatie van draden in schroefklemmen kan de betrouwbaarheid aantasten. Met name wanneer een ontwerp onderhevig is aan beweging of aanzienlijke trillingen. Dit kan draadontkoppeling of sluiting als gevolg hebben, waarbij machinestoringen kunnen worden veroorzaakt.

Aansluitingen die lijken op de push-in aansluitklemmen

Naast de traditionele schroefaansluitingen wordt er ook gebruik gemaakt van aansluitklemmen die enigszins te vergelijken zijn met de push-in technologie. Hierbij gaat het om aansluitingen zoals de veerklemverbindingen, veerkooiverbindingen en kooiklemverbindingen. Vaak worden deze vier namen door elkaar gebruikt. De laatste drie aansluitmethoden zijn in wezen identiek, op een paar verwaarloosbare verschillen na. De push-in aansluitklemmen zijn daarentegen wel degelijk anders.

Bij veerklemverbindingen, veerkooiverbindingen en kooiklemverbindingen heb je een schroevendraaier nodig voor het inbrengen en verwijderen van de draden. De push-in technologie is ontworpen om te voldoen aan de vraag naar eenvoudigere aansluitmogelijkheden. Dit geldt met name voor paneelbouwers die op zoek waren naar alternatieven voor het schroeven van draden.

Hoe werken de push-in aansluitklemmen?

De push-in technologie is een type aansluitklem waarbij assembleurs de draden en kabels eenvoudig in aansluitingen kunnen duwen (push-in). Zo ontstaat er een snelle en betrouwbare verbinding. Hierbij is niet langer een schroevendraaier nodig om de draden te bevestigen.  

Push-in technologie

De push-in aansluitklemmen worden steeds vaker toegepast

Tegenwoordig komen er steeds meer producenten van de oorspronkelijke apparatuur bij en beginnen eindgebruikers de veiligheid, betrouwbaarheid en eenvoud van push-in verbindingen te erkennen. Hierdoor zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de push-in technologie. Fabrikanten van componenten beginnen hun aanbod dan ook steeds verder uit te breiden met deze geoptimaliseerde bedradingsmethode.

De voordelen van de push-in aansluitklemmen van IDEC

De nieuwe push-in aansluitklemmen van IDEC brengen veel voordelen met zich mee:

  • Compacte aansluitklemmen: de push-in aansluitklemmen van IDEC zijn zeer compact. Dit zorgt ervoor dat paneelbouwers oplossingen kunnen bouwen die minder ruimte innemen.
  • Intuïtieve en snelle aansluiting: de aansluitklemmen zijn voorzien van kleine oranje drukkers in de buurt van elke aansluitingspoort. Dit maakt het makkelijker om de poorten te openen en aangesloten draden los te maken. Dit maakt de push-in aansluitingen intuïtief en sneller te gebruiken.
  • Geen belasting van de interne veren: de drukkers voorkomen dat de interne veren van de aansluitpoorten worden belast door de druk van de schroevendraaier om de poorten te openen.
  • Compleet aanrakingsveilig: de drukker isoleert de binnengeleider van contact met het gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de push-in technologie compleet aanrakingsveilig is.
  • Goede afdichting: door de goede afdichting zijn de push-in aansluitingen geschikt voor vele industriële toepassingen, ook die met typische hoeveelheden vuil. Bij push-in aansluitingen worden de draden vrij diep in de klem gestoken. Hierdoor liggen de geleiders minder bloot. In dat opzicht is deze aansluitmethode dus veiliger dan andere vormen van aansluitmethoden.
  • Bestand tegen trillingen: de push-in aansluitingen zijn beter bestand tegen trillingen dan schroefaansluitingen. Dit komt door de veerbelaste aansluiting van de push-in aansluitklem. De aansluitingen kunnen niet hierdoor niet losraken bij trillingen. Sommige push-in verbindingen kunnen zelfs in verschillende richtingen worden georiënteerd. Dit in tegenstelling tot draadklemmen die op één bepaalde manier moeten worden gemonteerd om trekken tegen de klem te voorkomen.

Vragen

Heb je vragen over de nieuwe push-in aansluitklemmen of behoefte aan persoonlijk advies? De experts van CC Nederland staan altijd voor je klaar! Stuur een mail of bel ons en we helpen je graag verder.

Deel:

Scroll to top