Vanwege Hemelvaartsdag zijn wij gesloten van donderdag 9 mei t/m zondag 12 mei 2024

Kunststof connectoren: de nieuwe standaard in de industrie

Kunststof connectoren T-Type

In veel gevallen wordt een aluminium connector uit gewoonte gebruikt, terwijl een kunststof connector mogelijk een betere oplossing is. Bovendien is een kunststof connector goedkoper. Aluminium is immers een vrij kostbare grondstof.

De kunststof connectoren van ILME zijn speciaal ontwikkeld voor de windmolenindustrie, omdat men op windmolenparken veel last had van corrosie. Deze connectoren zijn nu ook populaire in de offshore en de scheepvaart, maar kunnen in principe overal toegepast worden. Daarom legt CC Nederland in dit artikel de voordelen van kunststof connectoren uit en presenteren we ons assortiment.

Waarom kunststof geschikter is dan aluminium

De standaard meerpolige connectoren, en dus de meest gebruikte connectoren, zijn aluminium connectoren. Deze zijn voorzien van een legering van aluminium en nikkel. De behuizing wordt gegoten met deze materialen en vervolgens door middel van poedercoating voorzien van een beschermlaag (tegen o.a. corrosie).

Als de coating van een aluminium connector mechanisch beschadigd is, dan ligt het aluminium en nikkel bloot. Als deze twee metalen in aanraking komen met vocht/water ontstaat er corrosie als gevolg van een chemische reactie. De connector wordt daardoor aangetast, waardoor deze niet meer waterdicht is en uiteindelijk kapotgaat.

Met kunststof heb je geen last van corrosie. Daarom zijn kunststof connectoren een ideaal alternatief. Kunststof connectoren hoeven niet voorzien te worden van een coating, want het materiaal zelf wordt al niet aangetast door corrosie. De mechanische sterkte van kunststof connectoren is iets minder, maar vaak wel meer dan voldoende.

Wanneer is kunststof juist minder geschikt? Als de mechanische sterkte juist belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan de theatertechniek. Het moet mogelijk zijn om een tros met kabels met connectoren naar beneden te gooien. Bijna alle connectoren zijn verkrijgbaar in zowel een metalen als een kunststof uitvoering.

De compacte kunststof connector uit de CK-serie

CC Nederland biedt verschillende series kunststof connectoren aan. De CK-serie compact is verkrijgbaar als lichtgrijze kunststof connector en zwarte kunststof connector. Deze behuizingen worden vaak toegepast bij o.a. motoren en bedieningspanelen. Het is een compacte connector in de bouwvorm 21.21. De kleurkeuze is puur esthetisch. De afdichtingen in deze serie zijn gemaakt van hoogwaardig NBR. Dit afdichtingsmateriaal is duurzaam omdat het flexibel is, niet uitdroogt en bestand is tegen olie en vetten. Tevens is die afdichting voorzien van een opstaande rand, waardoor die heel goed om de behuizing blijft zitten en optimaal afdicht. De CK-serie is geschikt voor binnenwerken van 3- tot 21-polig voor verschillende Ampères.

T-Type: dé serie rechthoekige kunststof connectoren

De T-Type serie is een verzameling van alle kunststof connectoren in grotere bouwvormen. De T-Type serie is beschikbaar in de bouwvormen 6-polig, 10-polig, 16-polig en 24-polig. Voor alle T-Type connectoren geldt dat ook de modulaire MIXO binnenwerken erin passen. Elke T-Type connector is gemaakt van thermoplastisch materiaal in het donkergrijs.

Deze serie bestaat uitsluitend uit kunststof connectoren, onder te verdelen in vier soorten. Daarvan zijn de T-Type standaard en de T-Type Hygienic het meest populair. Daarnaast bieden we ook de T-Type Hygienic C (voor lage temperaturen) en de T-Type W (voor omgevingen met agressieve chemicaliën).

T-Type overzicht

Chemische bestendigheid en certificeringen

Uniek in deze serie is de waterdichtheid IP69 volgens de EN 60529 norm. Daarnaast voldoen de T-Type connectoren aan de EN 62262 norm voor de bescherming van behuizingen voor elektrische apparatuur tegen externe mechanische schokken. Daarbij zijn de niveaus IK09 (behuizingen met beugels) en IK10 (behuizingen zonder beugels) behaald. Voor de scheepvaart en de offshore is de IEC 60068-2-52 norm interessant. Hierbij is o.a. een zoutneveltest uitgevoerd en behaald. Dat wil kortweg zeggen dat de T-Type connectoren hun IP-beschermingsgraad niet verliezen bij langdurige blootstelling aan zoutnevel.

In deze tabel kan je zien tegen welke chemicaliën de T-Type connectoren bestand zijn. Een rondje betekent dat de connector bestand is tegen de betreffende stof, een vierkantje staat voor beperkte weerstand en een kruisje betekent niet resistent. Zo kan je makkelijk kijken welke connector je moet gebruiken wanneer je met bepaalde chemicaliën werkt, bijvoorbeeld als je specifieke schoonmaakmiddelen gebruikt in de voedingsindustrie.

T-Type standaard

De T-Type standaard beschikt over ingebouwde polyurethaan afdichtingen, een licht en makkelijk te verwerken materiaal. In aluminium connectoren wordt daarentegen veel NBR gebruikt als afdichtingsmateriaal. Daarnaast hebben de T-Type standaard behuizingen lichtgrijze beugels en zijn ze bestand tegen temperaturen tussen de -40 °C en +90 °C. Het verschil met de andere T-Type connectoren zit verder in de chemicaliën waartegen de connector is bestand (zie tabel). Dus tenzij de toepassing en externe factoren specifieke eisen stellen, is de T-Type standaard altijd een goede keus.

T-Type Hygienic

T-Type Hygienic behuizingen zijn getest door Ecolab, de leading multinational in de reinigingssector, op de weerstand tegen veelgebruikte chemicaliën in de voedingsindustrie. Dat maakt de connector uniek. De T-Type Hygienic heeft HNBR afdichtingen, wat gevolgen heeft voor de chemische bestendigheid van de connector (zie tabel). Verder is de hoge waterdichtheidsgraad IP69 een belangrijk kenmerk van de T-Type Hygienic. Ook kenmerkend zijn de blauwe afdichtingen en beugels (RAL 5015), conform de EHEDG richtlijnen voor hygiënisch design.

T-Type Hygienic C

Het verschil tussen de T-Type Hygienic en de T-Type Hygienic C is het temperatuurbereik. De C staat hierbij voor “Cold”. De Hygienic C is bestand tegen lagere temperaturen, namelijk tot -50 °C. Dit maakt deze connector perfect om toe te passen in bijvoorbeeld vriescellen. Verder beschikt de Hygienic C over siliconen afdichtingen. Welke gevolgen dat heeft voor de chemische bestendigheid zie je wederom in de tabel.

T-Type W

De T-Type W is bijna identiek aan de T-Type standaard. Het enige verschil zit in de afdichtingen. De T-Type W beschikt namelijk over FKM afdichtingen. In de overzichtstabel van chemische bestendigheid is te zien dat de T-Type W hierdoor compatibel is met andere chemische stoffen dan de T-Type standaard. Zo is de T-Type W bestand tegen naftaleen, een stof die o.a. voorkomt in aardolie, en diverse andere oliën.

Vragen?

Heb je een vraag of behoefte aan persoonlijk advies? De experts van CC Nederland staan altijd voor je klaar! Stuur een mail, een chatbericht of bel ons even en we helpen je graag verder.

Deel:

Scroll to top