Vanwege Pasen en Goede Vrijdag zijn wij gesloten van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april 2024

Vloerstaande kasten van RVS voor grote installaties

Vloerstaande kast RVS

Het breedste pakket voor de beste prijs

CC Nederland heeft de vloerstaande kasten van ILINOX in haar assortiment, ook wel staande RVS kasten genoemd. We bieden vier verschillende series: de CC serie, de CX-A serie, de MX serie en de CX-H serie. Wanneer kies je voor welke vloerstaande kast? Je leest het in dit artikel.

1. Het hart van de machine

Vloerstaande RVS kasten worden ingezet als besturingskast van met name grotere installaties. In de zuivelindustrie, voedingsindustrie en compostverwerking komen we deze kasten vaak tegen. Vloerstaande kasten worden ‘in het veld’ geplaatst, waardoor ze waterdicht en van RVS moeten zijn. In de compostverwerking wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met agressieve middelen zoals ammoniak, waar RVS kasten goed tegen bestand zijn. Meestal is er een grote besturingskast nodig om alle componenten in de kast kwijt te kunnen. Een staande RVS kaast wordt vaak gebruikt voor een verwerkingslijn in een fabriek, als centrale plaats waar alle besturingen in gemonteerd zijn. Er zitten dan bijvoorbeeld frequentieregelaars in of grote stroomverdeelsystemen. De vloerstaande kast vormt dus het hart van de machine.

2. Benodigde ruimte bepaalt de juiste kast

Omdat de operator in principe niet op dagelijkse basis bij een vloerstaande kast hoeft te komen, zit er meestal geen bedieningselement op een staande RVS kast. Daarvoor heeft CC Nederland kleinere RVS kasten en bedieningskasten in haar assortiment. Hier kan een touchscreen en/of drukknop op gemonteerd kan worden. Zo worden wandkasten gebruikt voor kleinere lokale besturingen, bijvoorbeeld bij een lopende band. De naam zegt het al: wandkasten hang je per definitie op aan de wand. Als er veel gewicht in de kast moet kunnen, kan je beter kiezen voor een vloerstaande kast. De grootte en het gewicht van de installatie zijn dus met name bepalend voor welke kast geschikt is.

3. Vloerstaande kasten voor export naar Amerika

Op alle vloerstaande kasten van ILINOX zit een UL keurmerk, een veiligheidskeurmerk voor de Amerikaanse markt. Hierin staat bijvoorbeeld de mate van waterdichtheid omschreven, die in Nederland met IP waardes wordt omschreven. De meest toegepaste waarde is NEMA 4X. De ILINOX kasten voldoen hieraan. De hoge waterdichtheidsgraad van de vloerstaande kasten van ILINOX is uniek in de markt. Verder wordt in het UL keurmerk voorgeschreven hoe groot de plaatdikte moet zijn bij een bepaalde kastafmeting. Alle standaard vloerstaande kasten van ILINOX voldoen aan deze richtlijnen. Kortom, voor machinebouwers die exporteren naar Amerika biedt CC Nederland het breedste pakket wat er is, voor de beste prijs.

4. Vloerstaande RVS kasten bij CC Nederland

4.1 CC serie

De CC serie (waarbij CC staat voor Compact Cabinet) bestaat uit kasten die compleet worden geleverd met een vast dak, zijwanden en achterwand. Daardoor is dit de goedkoopste variant. Bovendien zijn dit de enige staande RVS kasten die verkrijgbaar zijn met een hoogte van 1640 mm. Dit is de kleinste vloerstaande kast in ons assortiment. Daarnaast kan je kiezen voor een standaard kast in de CC serie met een grootte van 1840 mm. Alle kasten in deze serie zijn alleen leverbaar met een diepte van 400 mm. Heb je meer ruimte nodig? Dan kom je al gauw bij onze andere series terecht.

4.2 CX-A serie

De kasten in de CX-A serie zijn de meest verkochte vloerstaande kasten. Deze kasten hebben een vast dak en verwijderbare zijwanden. Hierdoor zijn de kasten modulair en kun je eenvoudig de kasten koppelen om ze nog breder te maken. Ook kan dit van pas komen als er naderhand een aanpassing moet komen op de installatie en er een extra kast nodig is. De kasten zijn verkrijgbaar met een hoogte van 1800 mm of 2000 mm. Wat de diepte betreft kan er worden gekozen voor 400, 500 of 600 mm. Voor deze serie is het tevens mogelijk om een maatwerkkast te laten maken met specifieke wensen en afmetingen. Graag helpen wij je hiermee verder!

4.3 MX serie

De MX serie omvat kasten die volledig modulair zijn. De achterwand en het dak zijn hierbij dus ook los te halen. Ook deze serie is leverbaar met een hoogte van 1800 mm of 2000 mm en een standaard kastdiepte van 500, 600 of 800 mm. Deze grote diepte kan nodig zijn bij bijvoorbeeld grote frequentieregelaars die grote motoren aandrijven. De diepte van 800 mm kan ook toegepast worden indien de kast aan twee kanten bereikbaar moet zijn. Aan zowel de voor- als achterkant kan dan een deur gemonteerd worden. Uiteraard kunnen wij in deze serie ook een kast op maat maken en de kasten voorzien van laseruitsparingen.

4.4 CX-H serie

De CX-H serie is uniek en speciaal voor de voedingsindustrie ontwikkeld. ILINOX is de enige kastenproducent die HD vloerstaande kasten produceert. Deze kasten beschikken o.a. over blauwe siliconen afdichtingen en een schuin dak, conform EHEDG. Dat zijn de richtlijnen voor goede hygiëne in de voedingsindustrie. Met een schuin dak kan er geen vuil op het dak blijven liggen en wordt er gezorgd voor een goede afwatering. Een hygiënisch design, ook wel HD genoemd, betekent ook dat de kans op vuilophoping tot een minimum is beperkt. Hiervoor dient alles glad te zijn.

Let op: de richtlijnen gelden in principe alleen voor kasten die boven het voedsel hangen. Grote vloerstaande kasten hangen echter nooit boven het voedsel. Desondanks is het een veelvoorkomend beleid om alles volgens de hygiënerichtlijn in te richten. Bovendien zijn de kasten hierdoor eenvoudig te reinigen. Zo zijn de afdichtingen bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Daarom zijn onze vloerstaande kasten ook met een hygiënisch design beschikbaar.

4.5 Maatwerk

Andere afmetingen nodig dan wij aanbieden in de webshop? Geen probleem. Maatwerk is ook altijd een optie. Maatwerk betekent overigens niet alleen een kast op maat, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de kast geleverd te krijgen met geboorde gaten of uitsparingen waar nodig.

5. Accessoires CX-A en MX series: essentieel voor een complete kast

Om je kast uit de CX-A of de MX serie compleet te maken, heb je een sokkel, zijwanden, een bodemplaat en een montageplaat nodig. De CX-A en de MX kasten die je bestelt, zijn namelijk nog open aan de onderkant en hebben geen zijwanden. Daarnaast kunnen een montageplaat en hijsogen een uitkomst bieden bij het inrichten en plaatsen van de vloerstaande kast. Wij zetten alle accessoires voor je op een rijtje.

5.1 Bodemplaten

Bodemplaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo is er een keuze uit de ééndelige bodemplaat, een vaste plaat die een geheel vormt, en de meerdelige bodemplaat,  bestaande uit twee of drie delen. Verder bieden we de bodemplaat met een zelfsluitende foam-afdichting. De kabels gaan langs twee foamstrips die dankzij het foam rondom worden afgedicht. Foam is echter nooit waterdicht. Meestal wordt daarom een meerdelige bodemplaat gebruikt waar je eenvoudig waterdichte wartels of andere kabelsystemen in kan monteren.

5.2 Montageplaten

Standaard montageplaten worden geleverd als een grote dichte plaat waarop alle machinecomponenten gemonteerd kunnen worden. Verder gebruik je een tussenplaat als je twee kasten aan elkaar koppelt. Deze is bedoeld om de opening tussen de kasten te dichten, waarbij de tussenplaat ook gebruikt kan worden als een stukje montageplaat. Zo benut je de ruimte optimaal. Montageplaatgeleiders vormen een soort schuifsysteem. Grote montageplaten kan je door de deuropening tillen en vastzetten. Maar wanneer je bijvoorbeeld drie kasten aan elkaar gekoppeld hebt, kan dit beter met montageplaatgeleiders worden gedaan. Hiermee kan je de gekoppelde montageplaten eenvoudig in één keer de kast inschuiven. Ook voor enkele montageplaten biedt dit een uitkomst. Deze kunnen namelijk behoorlijk zwaar zijn als er veel zware componenten en regelaars op gemonteerd zijn. Vanwege het gewicht zijn hijsogen ook van belang bij het plaatsen van de vloerstaande kast.

5.3 Overige accessoires

Verstelbare voeten worden met name veel gebruikt in de voedingsindustrie. Deze maken het namelijk mogelijk om ook onder de vloerstaande kast te kunnen schoonmaken. Het gebruik van een sokkel geeft de vloerstaande kast een opstaande rand. Sokkels zijn ideaal voor het arrangeren van de kabels voordat ze de kast ingaan. Sokkels zijn bij ons verkrijgbaar in twee standaard hoogtes: 100 mm en 200 mm. Een kastkoppelkit is een set met een afdichting en benodigdheden om twee kasten aan elkaar te koppelen. Verder bieden we documenthouders, bijvoorbeeld voor aan de binnenkant van de deur, waar alle technische schema’s van de installatie handig in opgeborgen kunnen worden. Deze zijn met zelfklevend tape te plaatsen. Tot slot kan de vloerstaande kast compleet gemaakt worden met kastverlichting.

6. We helpen je graag!

Neem contact op en we helpen je graag met het samenstellen van de juiste vloerstaande kast. Ook ben je vrij om langs te komen om de kasten te bekijken, zodat je een betere keuze kunt maken.

Deel:

Scroll to top