Vanwege Pasen en Goede Vrijdag zijn wij gesloten van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april 2024

Signaaltorens voor procesbetrouwbaarheid en efficiëntie

Met behulp van signaaltorens kan je machines, processen of omstandigheden op een eenvoudige en vanzelfsprekende manier visualiseren. Bijvoorbeeld bij het sluiten van een deur, het melden van een machinefout of het weergeven van een status op de productielijn.

In de industrie, met name in de machinebouw en logistiek, kan je de productie veiliger en efficiënter maken door gebruik te maken van professionele signalering. Zo is het tegenwoordig vaak niet meer nodig om op elke machine een medewerker in te zetten. Door het gebruik van signaaltorens met verschillende kleuren kunnen meerdere machines tegelijkertijd worden bewaakt. 

Met name signaaltorens spelen een cruciale rol in de bewakings- en besturingsfuncties in de mens-machine communicatie. Ze informeren machine operators over de huidige systeemstatus door middel van visuele signalen. Ook geven ze risico's of dreigende gevaren snel en duidelijk weer door het signaal te wijzigen. 

Dit stelt de operator in staat om onmiddellijk de vereiste actie te ondernemen. Bovendien kan je optische signalen benadrukken door middel van een hoorbaar signaal zoals een waarschuwingstoon. Ook zijn er inmiddels draadloze elementen beschikbaar om de signalering door te sturen naar een softwarepakket met visualisering en proces overzichten voor procesoptimalisatie.

Indelingen signaaltorens

De signaaltorens sturen optische signalen. Deze signalen moeten zodanig worden geselecteerd dat ze voor iedereen duidelijk worden begrepen, ongeacht hun herkomst en opleidingsniveau. De kleur en ook het type lichtsignaal kan de prioriteit van de noodzakelijke acties in stappen aangeven. Bij de optische signalering worden twee indelingen gebruikt: indeling naar lichteffect en indeling naar kleur. 

Indeling naar lichteffect

De lichteffecten die in signaaltoren worden gebruikt, kunnen in de volgende groepen worden onderverdeeld: 

  • Permanent licht.
  • Knipperend licht (meestal met frequentie van een paar Hertz).
  • Flitslicht: cyclische emissie van een korte, heldere lichtimpuls.
  • EVS flits (Enhanced Visibility System): uniek, onregelmatig flitsend licht met hoge frequentie. Deze wordt onbewust waargenomen, zelfs door personen zonder direct visueel contact met het signaleringsapparaat.
  • LED Zwaailamp: de interne LED’s van het lichtelement worden op volgorde geactiveerd waardoor een ronddraaiend lichteffect ontstaat.

Indeling naar kleur

Over het algemeen zijn de lichtelementen enkelkleurig. De lichtelementen zijn verkrijgbaar in de diverse kleuren rood, groen, geel(amber), wit en blauw.  

De typische stoplichtkleuren van groen, amber (geel of oranje) en rood zijn echter het belangrijkst in de signaal technologie. Ze worden voornamelijk gebruikt voor eenvoudige signalering op een soortgelijke manier als stoplichten in het verkeer:

  • Groen: 'Actief' of 'In Bedrijf'
  • Geel/Oranje: 'Waarschuwing' of 'Attentie'
  • Rood: 'Gevaar' of 'Onmiddellijke actie of reactie is vereist'

Andere kleuren zoals blauw en wit worden ook gebruikt. De betekenis van deze kleuren varieert sterk afhankelijk van de toepassing. Meestal worden onderstaande betekenissen gebruikt:

  • Blauw: 'Verplichting' of 'Actie vereist,' bijvoorbeeld reset van noodstop nodig
  • Wit: Geen specifieke betekenis'

In de modulaire signaaltoren kunnen meerdere kleuren in één armatuur worden weergegeven. Machines of gebruikers kunnen de lichtkleur wijzigen afhankelijk van de situatie. De signaaltoren is groen zolang een machine bijvoorbeeld soepel loopt. Hij verandert de kleur alleen in rood als de machine stopt als gevolg van een storing of een gegenereerde noodstop. 

In de praktijk worden deze kleuren vaak beperkt tot slechts vier of vijf. Dit wordt beperkt omdat non-verbale communicatie alleen werkt als iedereen begrijpt wat er met welke kleur bedoeld wordt. Zo snapt iedereen de stoplichtkleuren. Deze betekenis wordt ons dan ook al vanaf jongs af aan aangeleerd. Dit is zodat mensen later in hun leven intuïtief op deze kleuren reageren. 

Het is in principe mogelijk om twee of meer kleuren tegelijk weer te geven. Dit wordt vooral vaak gebruikt in productiefaciliteiten om de toestand van de machine aan te geven.

Advies van CC Nederland

Wil je graag meer informatie over signaaltorens of wil je persoonlijk advies? Wij helpen je graag verder. Ook als je op zoek bent naar een speciale signalering ben je bij ons aan het juiste adres!
Eén van onze experts staat altijd voor je klaar!

Deel:

Scroll to top