Nieuw voor machinebouw in de voedingsindustrie: een HD flexibele kabeldoorvoer en compacte food connector

Machinebouw voedingsindustrie

CC Nederland heeft een breed aanbod aan Hygiënisch Design (HD) producten die geschikt zijn voor machinebouw in de voedingsindustrie. Sinds kort zijn er twee unieke producten aan dit assortiment toegevoegd: een kabeldoorvoerplaat van icotek en een compacte connector van ILME. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van deze innovaties zijn voor machinebouw in de voedingsindustrie.

Eerste kabeldoorvoer met Hygiënisch Design KEL-DPZ-HD

Icotek is al jaren marktleider op het gebied van kabeldoorvoeren. Nu heeft het merk een uniek product op de markt gebracht: de allereerste kabeldoorvoer met Hygiënisch Design. Dit is speciaal voor de voedingsindustrie ontwikkeld. Het is een universele kabeldoorvoer met membraamsluiting, geschikt voor kabels met een diameter van 3,2 mm tot 22,2 mm en gemaakt van polyamide en elastomeer. Deze kunststoffen zijn bewerkt zodat er geen corrosie mogelijk is.

Bespaar ruimte en montagetijd

De HD kabeldoorvoer kun je gebruiken in plaats van de conventionele dure RVS wartels die doorgaans in de voedingsindustrie gebruikt worden. Een groot voordeel van deze kabeldoorvoer is dat er meerdere kabels in één gat doorgevoerd kunnen worden. Dat bespaart een hoop ruimte én montagetijd. Een ander groot voordeel is dat de kabeldoorvoer is te gebruiken voor ronde metrische uitsparingen M32, M40, M50 en M63.

Internationale normen in de voedingsindustrie

Het materiaal van de nieuwe kabeldoorvoer voldoet aan de richtlijnen van EHEDG, ECOLAB en de FDA. Dit betekent onder andere dat de kabeldoorvoer bestand is tegen reinigingsmiddelen die veelal worden gebruikt in de voedingsindustrie. Ook is de doorvoerplaat resistent tegen oliën, vetten en minerale producten. Hij is ook geschikt voor gebruik in een cleanroom en voldoet aan de EN ISO 14644 norm. Verder heeft de kabeldoorvoer de herkenbaar blauwe kleur (RAL5005) die gangbaar is in de voedingsindustrie om niet organische stoffen snel te herkennen. Daarnaast voorkomt het zeer gladde oppervlak dat er vuilophoping plaatsvindt, ook een belangrijke eis in de voedingsindustrie.

Vier verschillende IP-waarden

De kabeldoorvoeren voldoen aan twee IP-waarden, namelijk IP66 en IP68. Dat is te danken aan de dubbele afdichting; zowel aan de binnenkant als de buitenkant is een afdichting geplaatst. Ook als je een kabel uit de doorvoer haalt, kan je deze met de speciale blauwe pluggen dichten, zodat de waterdichtheid behouden blijft. Er zijn ook pluggen verkrijgbaar welke metaaldeeltjes bevatten en zijn daardoor detecteerbaar.

Compacte food connector voor de voedingsindustrie CKH

ILME was al de eerste leverancier met een kunststof connector die geschikt is voor de voedingsindustrie: de T-Type Hygienic. Nu is er ook een connector met compacte bouwvorm die ingezet kan worden in de voedingsindustrie: de CKH-MKH Hygienic. Deze nieuwe compacte connector is gemaakt van zelfdovend thermoplastisch materiaal (PA). Net als de icotek kabeldoorvoer is de ILME connector hierdoor bestand tegen de reinigings- en ontsmettingsmiddelen die vaak worden gebruikt in de voedingsindustrie, volgens de richtlijnen van ECOLAB. De connector kan ook gebruikt worden in de zogeheten splash area.

Unieke compacte bouwvorm 21.21

De bouwvorm van de nieuwe connector is 21.21, dat wil zeggen dat de afmeting van het binnenwerk 21mm bij 21mm is. Deze bouwvorm is uniek voor de levensmiddelenindustrie. Hierdoor is hij bijvoorbeeld ideaal toe te passen voor een kleine motorconnector of een RJ45 connector. Deze compactheid is een trend die we in diverse industrieën terugzien.

Verkrijgbaar in verschillende bouwvormen

De CKH-MKH Hygienic is verkrijgbaar als aanbouwhuis, wat je als chassisdeel aan de machine kan monteren met een open achterzijde, of als opbouwhuis met een M20-uitgang. De stekkers zijn verkrijgbaar met een M20- of een M25-uitgang. Daarbij kan je kiezen voor een rechte of haakse stekker. Tot slot zijn er ook speciale deksels te verkrijgen voor de CKH-MKH Hygienic.

Detecteerbaar door metaal en blauwe kleur

Alle afdichtingen van de connector zijn blauw gekleurd (RAL5005). Hiermee ze kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd, bijvoorbeeld door middel van visuele of video-inspectie, om te voorkomen dat er in geval van nood per ongeluk een onderdeel in de voedsellijn terecht komt. De vergrendelingshendels bevatten bovendien metaaldeeltjes waardoor ze traceerbaar zijn door metaaldetectoren.

Bestand tegen hogedrukreiniging

De CKH-MKH Hygienic beschikt over de IP66, IP67 en IP69 beschermingsgraad, waardoor de connector ook blijft functioneren bij hogedrukreiniging. Bovendien wordt zo een lange levensduur wordt gegarandeerd. De afdichtingen worden geleverd met de binnenwerken die in de connector worden geplaatst. Als je de CKH-MKH Hygienic gebruikt, dien je ook het rubbertje van het binnenwerk te vervangen. Daarvoor heb je de speciale blauwe afdichtingen die voor de waterdichtheid zorgen. Ook heb je een RVS schroef nodig. Zowel de blauwe afdichting als de RVS schroef worden met de CKH-MKH behuizingen gratis meegeleverd. Tevens zijn ze als sparepart verkrijgbaar.

Overige producten voor de voedingsindustrie

Heb je een grotere connector nodig in de voedingsindustrie? Kies dan voor de T-Type Hygienic. En voor een grotere kabeldoorvoer kan je terecht bij onze standaard kabeldoorvoerplaten. Als je op zoek bent naar een behuizing voor machinebouw in de voedingsindustrie, dan raden wij de HD klemmenkasten of de HD wandkasten aan. Voor advies kan je altijd terecht bij de specialisten van CC Nederland, bijvoorbeeld via de chat op deze pagina of door een mailtje te sturen naar info@ccned.nl.

Deel:

Scroll to top