ILINOX® industriële wandkast: de beste kwaliteit en hoge flexibiliteit

Industriële wandkast RVS

Bij CC Nederland vind je een breed assortiment industriële wandkasten van ILINOX®. ILINOX® is opgericht in 1983 en gespecialiseerd in het produceren van roestvrijstalen behuizingen en schakelkasten. Doordat ILINOX® al bijna 40 jaar uitsluitend roestvrijstalen behuizingen en schakelkasten produceert heeft zij de nodige ervaring en kennis opgedaan. Dit heeft geresulteerd in de beste kwaliteit en een hoge flexibiliteit. Een voorbeeld hiervan zijn de industriële wandkasten uit de QL-serie: kwaliteitskasten met unieke kenmerken ten opzichte van andere aanbieders. Wij vertellen je graag alles over deze toppers uit ons assortiment.

De industriële wandkasten van ILINOX®

De QL-serie industriële wandkasten van ILINOX® hebben veel unieke kenmerken ten opzichte van wandkasten van andere aanbieders. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de ILINOX® wandkasten volledig zijn aan te passen op jouw wensen. Hier vertellen we je in de loop van dit artikel meer over. Dit doen we aan de hand van een aantal deelonderwerpen. Zo lees je alles over:

Aan welke keurmerken voldoet een industriële wandkast uit de QL-serie?

De QL wandkasten van ILINOX® worden gekenmerkt door hun extreem goede waterdichtheid. De wandkasten hebben een IP waarde van IP66 en IP69K. Dit maakt deze kasten uitermate geschikt voor de voedingsindustrie. Op aanvraag kan de industriële wandkast worden voorzien van een UL-certificering voor de Amerikaanse en Canadese markt. In dit geval voldoen de wandkasten aan de NEMA4X beschermklasse. De wandkasten kunnen daarnaast ook worden voorzien van een extra extern aardpunt en ATEX-certificering indien de kasten explosieveilig dienen te zijn.

Deur met dubbele zetting voor extra stabiliteit en waterdichtheid

Dubbele zetting industriële wandkastDe meeste aanbieders van industriële wandkasten hebben kastdeuren met een enkele zetting. Dit zorgt voor minder stabiliteit en het risico dat er vuil en vocht ophoopt tussen de zetting. De ruimte tussen de kast en de deur is soms zo groot dat je hier zelfs een vinger tussen kunt steken. Dit kan tot gevolg hebben dan de wandkast na verloop van tijd via de deur vol loopt met vuil en water waardoor deze begint te lekken. Dit kan als gevolg hebben dat een kostbare HMI welke in de deur geplaatst is defect gaat. Daarom zijn de industriële wandkasten uit de QL-serie voorzien van een dubbele gezette deur en is de ruimte tussen de kast en de deur minimaal. Ophoping van vuil en water kan hierdoor niet plaatsvinden.

De dubbele zetting maakt het tevens onmogelijk om de afdichting te raken bij het hogedruk afspuiten van de machines. De dubbele zetting zorgt er namelijk voor dat er een soort labyrint ontstaat die de waterstraal meerdere malen breekt. Dit zorgt voor de extreem goede waterdichtheid van de wandkast, namelijk IP66 en IP69K. Deze industriële wandkast is dan ook ideaal voor de voedingsindustrie.

De deuren van de industriële wandkasten uit de QL serie hebben kleine uitsnede aan de onderzijde voor eventuele afwatering. Hierdoor kan het water of vuil wat toch in de rand van de deur terechtkomt gemakkelijk weglopen. De kast zelf is voorzien van een vlakke rechtopstaande rand. Deze opstaande vlakke rand sluit tegen de afdichting aan. Hiermee wordt voorkomen dat de afdichting wordt ingesneden en lekkages ontstaan.

Afdichting industriële wandkast

Polyurethaan of siliconen foam afdichting

Binnen de QL serie heb je zoals eerder benoemd de keuze uit een RVS 304 of een RVS 316 wandkast. RVS 316 is een hoogwaardiger RVS. Dat maakt deze wandkasten bijvoorbeeld zeer geschikt voor een offshore toepassing. RVS 316 is namelijk beter bestand tegen zoute zeelucht waardoor er minder kans is op corrosie. Daarnaast verschillen deze wandkasten van elkaar door de gebruikte afdichting. Een RVS 316 industriële wandkast heeft een siliconen foam afdichting waar dit bij de RVS 304 wandkast een afdichting van polyurethaan is. Dit zorgt ervoor dat de industriële wandkasten gemaakt uit RVS 316 in zijn geheel van een hoogwaardigere kwaliteit zijn.

Gesloten celstructuur of open celstructuur

Om je een beeld te geven van het verschil tussen een siliconen foam en polyurethaan afdichting is het belangrijk om te weten dat zowel silicoon als polyurethaan kleine luchtbelletjes bevat. Bij polyurethaan zijn deze luchtbelletjes met elkaar verbonden. Raakt de verharde buitenste laag van de afdichting beschadigd, dan bestaat de kans dat er een sponseffect ontstaat. In dit geval zal de gehele afdichting voltrekken met water. Dit kan leiden tot lekkages. Een beschadiging ontstaat uiteraard niet zomaar bij het openen en sluiten van de wandkast, maar kan ontstaan indien de afdichting in aanraking komt met scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een mes of schroevendraaier.

De siliconen foam afdichting bevat ook kleine luchtbelletjes, maar kent een gesloten celstructuur. Hierdoor zijn de luchtbelletjes niet met elkaar verbonden. Indien de verharde buitenste laag beschadigd raakt beperkt de ‘lek’ zich tot een enkele luchtbel. Dit voorkomt dat de afdichting vocht absorbeert. In principe is een siliconen foam afdichting dus een hardere afdichting die beter bestand is tegen beschadigingen. Indien je voorkeur uitgaat naar een RVS 304 industriële wandkast, maar dan gecombineerd met een siliconen foam afdichting, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Volledig in RVS gegoten scharnieren

ILINOX® ontwikkelt de scharnieren voor haar industriële wandkasten volledig zelf. De QL wandkasten zijn uitgerust met volledig in RVS 316 gegoten scharnieren. Bij andere aanbieders worden de scharnieren vaak gelast. Deze vorm van bevestigen zorgt ervoor dat de scharnieren veel fragieler worden en kunnen afbreken. ILINOX® heeft er dan ook voor gekozen om de scharnieren volledig te schroeven.

ILINOX industriële wandkast           Scharnier industriële wandkast

De deuren kunnen tot 120 graden worden geopend. Wanneer de wandkast geopend wordt steekt de deur standaard iets uit. Soms moet de industriële wandkast worden ingebouwd en kan dit ervoor zorgen dat de deur niet meer opent. In dit geval kan het profiel van de wandkast worden verbreed en wordt er een ander scharnier gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de deur gelijk blijft aan de zijkant van de kast wanneer de deur wordt geopend. Hierdoor kan de kast volledig ingebouwd worden in een machine en kunnen de deuren normaal geopend worden. Heeft u een dergelijke toepassing? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Waarborg de IP-waarden met de standaard geïntegreerde montagepunten

Een veel voorkomend probleem is dat er vaak, wanneer de wandkast opgehangen moet worden, gaten worden geboord in de kast. Veelal vergeet men deze goed af te dichten. Hierdoor verliest de industriële wandkast zijn waterdichtheid. De wandkasten van ILINOX® hebben daarom speciale geïntegreerde montagepunten aan de achterzijde van de kast. Met behulp van de M6 blinde pluggen kan de kast op de wand gemonteerd worden. Hier heeft ILINOX® speciale wandbeugels voor ontworpen. 

Montagepunten industriële wandkast            Wandbeugels industriële wandkast

Op de montagepunten aan de binnenzijde zit een bout waarop de montageplaat kan worden bevestigd. Op grote montageplaten worden vaak veel componenten bevestigd. Dit zorgt voor veel gewicht. Met dit systeem wordt de montageplaat direct op de machine bevestigd in plaats van aan de kast. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Goed om te weten: de industriële wandkasten van ILINOX® worden standaard geleverd met een verzinkte montageplaat. Deze hoef je er dus niet extra bij te bestellen. Gaat je voorkeur uit naar een montageplaat van RVS? Dan kun je deze los bestellen.  

Stem de industriële wandkast af op de rest van de machine

De industriële wandkasten uit de QL-serie zijn volledig te personaliseren. Dit maakt het mogelijk om voor de wandkast dezelfde afwerking te kiezen als de rest van de machine. Standaard zijn de wandkasten voorzien vaan een Scotch Brite borstel afwerking, maar een andere afwerking is ook mogelijk. Zo kan de wandkast bijvoorbeeld grover worden opgeschuurd indien je de kast achteraf nog wilt verven of coaten, maar ook elektrolytisch polijsten of glasparelen is mogelijk. De wandkasten uit de QL-serie kunnen daarnaast zowel van RVS 304 als RVS 316 worden gemaakt. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Industriële wandkast op de millimeter op maat gemaakt

Het grote voordeel van de industriële wandkasten uit de QL serie is dat ze in een ruim aantal standaardmaten beschikbaar zijn. Met de QLP-serie wandkasten biedt ILINOX® zelfs industriële wandkasten met een diepte van 400mm. Mocht het toch voorkomen dat het gewenste formaat er niet tussen zit, dan kunnen de wandkasten tot op de millimeter op maat worden gemaakt. Dit terwijl de wandkast alle eerdergenoemde kenmerken behoudt. Maatwerk is al mogelijk vanaf één stuk.  

Naast het op maat maken van de wandkasten kan maatwerk ook inhouden dat er uitsparingen worden aangebracht aan de wandkast. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de wandkast moet worden voorzien van een HMI, drukknop, connector of kabeldoorvoer. Afhankelijk van de componenten die vervolgens worden gebruikt in de industriële wandkast kan het zijn dat de IP-waarden komen te vervallen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van componenten die IP69K zijn afgedicht, dan behoudt de wandkast haar IP-waarden. Maak je gebruik van een kabeldoorvoer met IP66 afdichting, dan is de wandkast alleen nog maar IP66 afgedicht. De wandkast behoudt namelijk de IP-waarde van de zwakste schakel.

De bewerkingen kunnen worden gedaan voordat de kast wordt geproduceerd of naderhand met een 3D lasermachine welke standaard voorraadkasten kan voorzien van de gewenste uitsparingen. De levertijd van een bewerkte standaard kast is circa 2 weken. We hanteren een laag en transparant tarief voor de bewerkingen met de 3D laser.

Persoonlijk advies of vragen

Zoals je hebt kunnen lezen is werkelijk alles mogelijk met de wandkasten uit de QL-serie. Zo kunnen wij een industriële wandkast maken die volledig aansluit op jouw wensen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de ILINOX® wandkasten, of krijg je graag persoonlijk advies? Neem contact met ons op of dien een aanvraag in en wij helpen je op weg.

 

Deel:

Scroll to top